Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pałki z kurczaka
6 sztuk -
kasza jęczmienna
200 g (2 woreczki) -
marchew
1 sztuka -
pietruszka
1 sztuka -
cebula
1 duża sztuka -
papryka
1/2 dużej słodkiej -
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
-
bulion warzywny
1 kostka -
Kucharek przyprawa uniwersalna
1 łyżeczka -
sól
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
olej do smażenia
-
natka pietruszki
1 łyżka
Sposób przygotowania
Pałki umyć, osuszyć i natrzeć przyprawą do kurczaka. Obsmażyć równomiernie na rozgrzanym oleju i zdjąć z patelni.
Warzywa oczyścić, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na tym samym oleju, na którym były smażone pałki.
Kaszę wymieszać z podsmażonymi warzywami, doprawić do smaku solą , pieprzem i przyprawą uniwersalną. Przełożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia, na wierzchu ułożyć pałki.
Naczynie wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut. W trakcie pieczenia całość polewać bulionem (kostkę rozrobić w około 300 ml wody). Przed podaniem całość posypać posiekaną natką pietruszki.
Komentarze (8)
Nie masz konta? Zarejestruj się