Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pałki z kurczaka a'la gęś

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pałki z kurczaka 2 sztuki
mielone z piersi kurczaka 2 łyżki
zmielona słonina 1/4 łyżki
majeranek 1,5 łyżki
tymianek 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1.4 łyżeczki
lubczyk świeży 2 sztuki liści
natka pietruszki 1/2 łyżki
sól 1 szczypta so smaku
pieprz mielony 1 szczypta do smaku
papryka mielona 1 szczypta do smaku
biała część pora 1/2 sztuki
jałowiec 3 sztuki ( jagody)
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
miód 1 łyżeczka
masło 1 łyżka
mąka 2 łyżki
otręby pszenne 1 łyżka
olej roślinny 4 łyżki
bulion drobiowy 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pałki z kurczaka a'la gęś

Kroki postępowania

1
Zmielić mięso z piersi kurczaka ze słoninką .Dodać otręby i natkę pietruszki drobno usiekaną. Doprawić solą , pieprzem , majerankiem i utartą gałka muszkatołową.
Krok 1 - Pałki z kurczaka a'la gęś foto
2
Pałki z kurczaka umyć i osuszyć. Delikatnie odsunąć skórę i w luźne miejsce włożyć farsz .Zawiązać skórę nicią do mięsa by farsz nie wypadł.
Krok 2 - Pałki z kurczaka a'la gęś foto
3
Przygotować pastę do posmarowania mięsa z wierzchu mieszając :2 łyżki oleju, miód, szczyptę soli , pieprzu, papryki, majeranek i tymianek.
Krok 3 - Pałki z kurczaka a'la gęś foto
4
Natrzeć pastą pałeczki z kurczaka i odłożyć do lodówki na 2 godziny.
Krok 4 - Pałki z kurczaka a'la gęś foto
5
Wyjąć z marynaty .Oprószyć mąką.
Krok 5 - Pałki z kurczaka a'la gęś foto
6
W garnuszku o grubym dnie rozgrzać resztę oleju i na bardzo gorącym obsmażyć na rumiano pałki. Obracać bardzo ostrożnie by skóra nie przywarła i farsz nie wypadł.
Obok opiec na rumiano przekrojony na kawałki por.
Wrzucić listek laurowy , rozgniecione jagody jałowca , liście lubczyku.
Podlać wodą i dusić na małym gazie 40 minut.
Krok 6 - Pałki z kurczaka a'la gęś foto
7
Wyjąć mięso. Sos przecedzić i doprawić do smaku.
Krok 7 - Pałki z kurczaka a'la gęś foto
8
Na Świętego Marcina króluje gęsina . Wracamy do tradycji . Gęś pewnie stanie się znów tradycyjnym daniem na dzień 11 listopada. Mam z tym pewien problem. Kupiła bym nawet taką gąskę i upiekła faszerowaną jabłkami natartą majerankiem jak to kiedyś sie u nas w domu gęsi piekło. Tylko co ja mam z nią potem zrobić ? Przez 3 miesiące jeść na okrągło ? Szukałam gęsi w kawałkach - kupiła bym np. udo - ale nic z tego , były tylko całe i to w dodatku już doprawione i nadziane kasztanami i jabłkami. Może i są pyszne - tyle , że ja nie lubię jak mnie ktoś wyręcza .
Z tego wszystkiego zamiast nogi gęsi będą nogi ( a w zasadzie pałki ) kurczaka w majeranku podane z pieczonymi jabłkami nadzianymi duszoną kiszoną kapustą.
Krok 8 - Pałki z kurczaka a'la gęś foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 12.11.2013 10:40
fajnie przyprawione

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak