Pałki w marynacie z warzywami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pałek z kurczaka

    6 szt
  • marchewka

    1 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • jabłko

    1 szt
  • por

    10 cm
  • ziemniaków

    6 szt
  • cukinii

    0,5 szt
  • żurawiny

    250 g
  • marynata

  • majonezu

    2 łyżki
  • Musztarda grillowa Prymat

    1 łyżka
  • cebula

    1 szt
  • czosnku w łupinach

    3 ząbki
  • octu balsamicznego z modeny

    1 łyżeczka
  • pieprzu mielonego

    0,5 łyżeczki
  • soli morskiej prowansalskiej

    1,5 łyżeczki
  • curry indyjskie

    1 szczypta
  • Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

    do smaku
  • olej

    do posmarowania
  • jogurt naturalny

    150 g
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    (prowansalska)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pałki w marynacie z warzywami foto
Pałki kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Marynata: w misce wymieszać jogurt z majonezem i przyprawami. Dodać obraną i pokrojoną w większe kawałki cebulę, czosnek i wymieszać. Do marynaty włożyć pałki, wymieszać żeby pokryły się marynatą. Przykryć i włożyć na noc do lodówki.
Krok 2 - Pałki w marynacie z warzywami foto
Ziemniaki obrać pokroić w kostkę. Marchewkę oczyścić pokroić w kostkę. Pietruszkę oczyścić i pokroić w słupki. Por pokroić w plasterki. Cukinię oczyścić z nasion i pokroić razem z skórką.Z jabłka wykroić gniazda nasienne i pokroić w półplasterki razem z skórką.
Krok 3 - Pałki w marynacie z warzywami foto
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Na blasze rozłożyć warzywa oprószyć solą morską prowansalską, przyprawą do ziemniaków i dodać kilka igiełek rozmarynu. Wymieszać. Posypać żurawiną i ułożyć pałki z marynaty. Cebulę i czosnek z marynaty również dodać do warzyw.
Krok 4 - Pałki w marynacie z warzywami foto
Srebrną folią szczelnie przykryć blachę i włożyć do piekarnika na 60 min na 230 st góra-dół. Zdjąć folię przemieszać warzywa i włożyć do piekarnika na 30 min nastawionego na funkcję grilla.
Krok 5 - Pałki w marynacie z warzywami foto
Pałki podałam z kaszą jęczmienną i warzywami z blachy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Lis 20.01.2014 16:20
Super pomysł na obiad - od razu zgłodniałam:)
Róża1 04.12.2013 00:02
ale pyszny obiad !!!!!
barbara11561 11.11.2013 09:59
ależ pysznie wygląda,piszę się na taki obiadek:)
Krystyna32 09.11.2013 10:53
ale pychotka
w mojej kuchni 08.11.2013 21:15
smakowite te pałki z warzywami
Katarzyna/kate1980 08.11.2013 18:23
świetnie wyglądają
IZABELA29 08.11.2013 17:53
pyszne danie
joanna__s 08.11.2013 17:52
Świetny przepis nie tylko na niedzielny obiad. Pycha.
nutellla 08.11.2013 17:39
fajne danie
Babciagramolka 08.11.2013 17:30
Smakowicie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat