Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pałki indyka w warzywach

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

golonki indycze 2 szt
majeranek 3 łyżki
sól 1 łyżeczka płaska
pieprz 0,5 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka płaska
Papryka ostra mielona Prymat 0,25 łyżeczki
marchew 1 szt
ziemniaki 3 szt
brukselka 15 dag
czosnek 3 ząbki
cebula 1 szt

Porada

W przepisie golonki z indyka możemy zastąpić pałkami.

Przepis i sposób przygotowania na: Pałki indyka w warzywach

Kroki postępowania

1
Majeranek mieszamy z solą, pieprzem i mielonymi paprykami. Golonki z indyka /lub pałki/ myjemy, osuszamy i nacieramy mieszanką przypraw. Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godz.
Krok 1 - Pałki indyka w warzywach foto
2
Cebulę, czosnek, marchew i ziemniaki obieramy i kroimy: cebulę i ziemniaki w kostkę, marchew kroimy w plasterki a ząbki czosnku przekrawamy na pół. Brukselkę oczyszczamy ze zwiędłych liści, płuczemy i odsączamy. Wszystkie warzywa przekładamy do rękawa foliowego do pieczenia, dodajemy pałki wraz z pozostałą mieszanką przypraw. Rękaw zawiązujemy i kilkakrotnie nim obracamy tak, by warzywa pokryły się przyprawami.
Krok 2 - Pałki indyka w warzywach foto
3
Pieczemy ok. 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Pieczone razem z mięsem warzywa oszczędzają nam pracę w kuchni - za jednym razem mamy ziemniaki i warzywa zamiast surówki.
Krok 3 - Pałki indyka w warzywach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 24.01.2016 08:58
muszą byc smaczne
Szef Kuchni 1 04.12.2015 02:30
Polecam do tego książkę "365 obiadów na każdą kieszeń". http://9xa.pl/r/m6p365-obiadow-na-kazda-kieszen

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak