Przepis i sposób przygotowania na: Pałeczki z kurczaka w sosie grzybowym
Kroki postępowania
Ugotować grzyby na małym gazie.
Wyłowić i pokroić w paseczki. Wywar zostawić.
Podlać wywarem z gotowania grzybów . Dorzucić grzyby. Dołożyć masło kurkowe.
Dusić na małym gazie ok. 40 minut aż mięso będzie bardzo miękkie.
Wyjąć na moment mięso .
Włożyć pałeczki ponownie w sos i trzymać w cieple.
Podawać z ziemniakami puree lub kaszą ( np. jaglaną), posypując natką pietruszki.
* Można używać swojej mieszanki zrobionej ze zmielonych suszonych warzyw zmieszanej z odrobiną soli i suszonych ziół pokruszonych ( lubczyk, natka pietruszki )
W ramach ,,grzybowych porządków" - tzn. przeglądania słoiczków, odkładania pokruszonych do zmielenia nie wytrzymałam i zrobiłam kurczaka w grzybowym sosie.