Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

,,Pałeczki,, gotowane- zapiekane

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron świderki lub rurki 10 dag
masło 1,5 łyżki
mąka 1,5 łyżki
rosół 1/2 szklanki
śmietanka 1/2 szklanki
szczypiorek usiekany 1/3 szklanki
natka pietruszki 3 łyżki
sól 1 łyżeczka
pałki z kurczaka 2 ugotowane
papryka czerwona 1/6 sztuki
ser żółty 5 (pikantny)

Przepis i sposób przygotowania na: ,,Pałeczki,, gotowane- zapiekane

Kroki postępowania

1
Utrzeć ser na tarce jarzynowej na dużych oczkach.
Krok 1 - ,,Pałeczki,, gotowane- zapiekane foto
2
Usunąć z pałeczek z kurczaka chrząstki które są na końcówce kości i skórę .
Krok 2 - ,,Pałeczki,, gotowane- zapiekane foto
3
W rondelku rozgrzać masło. Wsypać mąkę - zrobić jasną zasmażkę i rozprowadzić ją chłodnym rosołem i śmietanką . Zagotować. Wsypać połowę utartego sera i mieszając na bardzo małym gazie rozpuścić go w sosie. Wyłączyć gaz.
Wsypać makaron do wrzącej wody i gotować zgodnie z jego grubością ( czas podany na opakowaniu makaronu ).
Usunąć z pałeczek z kurczaka chrząstki które są na końcówce kości i skórę .
Pokroić drobno paprykę i szczypior.
Odcedzić makaron .Udka umoczyć w sosie ( odłożyć na bok ). Wymieszać makaron z sosem i przełożyć do naczynia do zapiekania . Wcisnąć udka w makaron. Posypać zapiekankę z wierzchu resztą sera , papryką i szczypiorem.
Krok 3 - ,,Pałeczki,, gotowane- zapiekane foto
4
Wstawić zapiekankę do zapieczenia - na ok. 20-30 minut . Zależnie od urządzenia trzymamy dłużej lub krócej .Ser ma na wierzchu stopić się i zrumienić.
Wyjąć zapiekankę - posypać natką pietruszki. Podawać na stół w naczyniu w którym sie zapiekała.
* Jeśli będziemy zapiekać w piekarniku włączyć piekarnik by rozgrzał się do 200 * C , jeśli w kuchence mikrofalowej lub piekarniku do zapiekanek to nie trzeba wcześniej tego robić.
Krok 4 - ,,Pałeczki,, gotowane- zapiekane foto
5
Pomysłów na wykorzystanie gotowanego mięsa drobiowego potrzebuję na ,,metry" . Ostatnie lata ze względu na dietę Mamy przestawiłam się z gotowaniem zup na kurczaku ( czasem z dodatkiem wołowiny i sporadycznie na innym mięsie ) .Wyciągam potem tego gotowanego kurczaka i patrzeć już na niego nie mogę . Propozycja zrobienia potrawki wywołuje u mnie agresję , obsmażany w panierce - nudy na pudy . Można zawsze zrobić paszteciki, pasztety , pierogi, galaretki itp. itd. Wolę jednak nowe pomysły.
Krok 5 - ,,Pałeczki,, gotowane- zapiekane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak