,,Pałeczki,, gotowane- zapiekane

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron świderki lub rurki

    10 dag
  • masło

    1,5 łyżki
  • mąka

    1,5 łyżki
  • rosół

    1/2 szklanki
  • śmietanka

    1/2 szklanki
  • szczypiorek usiekany

    1/3 szklanki
  • natka pietruszki

    3 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
  • pałki z kurczaka

    2 ugotowane
  • papryka czerwona

    1/6 sztuki
  • ser żółty

    5 (pikantny)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - ,,Pałeczki,, gotowane- zapiekane foto
Utrzeć ser na tarce jarzynowej na dużych oczkach.
Krok 2 - ,,Pałeczki,, gotowane- zapiekane foto
Usunąć z pałeczek z kurczaka chrząstki które są na końcówce kości i skórę .
Krok 3 - ,,Pałeczki,, gotowane- zapiekane foto
W rondelku rozgrzać masło. Wsypać mąkę - zrobić jasną zasmażkę i rozprowadzić ją chłodnym rosołem i śmietanką . Zagotować. Wsypać połowę utartego sera i mieszając na bardzo małym gazie rozpuścić go w sosie. Wyłączyć gaz.
Wsypać makaron do wrzącej wody i gotować zgodnie z jego grubością ( czas podany na opakowaniu makaronu ).
Usunąć z pałeczek z kurczaka chrząstki które są na końcówce kości i skórę .
Pokroić drobno paprykę i szczypior.
Odcedzić makaron .Udka umoczyć w sosie ( odłożyć na bok ). Wymieszać makaron z sosem i przełożyć do naczynia do zapiekania . Wcisnąć udka w makaron. Posypać zapiekankę z wierzchu resztą sera , papryką i szczypiorem.
Krok 4 - ,,Pałeczki,, gotowane- zapiekane foto
Wstawić zapiekankę do zapieczenia - na ok. 20-30 minut . Zależnie od urządzenia trzymamy dłużej lub krócej .Ser ma na wierzchu stopić się i zrumienić.
Wyjąć zapiekankę - posypać natką pietruszki. Podawać na stół w naczyniu w którym sie zapiekała.
* Jeśli będziemy zapiekać w piekarniku włączyć piekarnik by rozgrzał się do 200 * C , jeśli w kuchence mikrofalowej lub piekarniku do zapiekanek to nie trzeba wcześniej tego robić.
Krok 5 - ,,Pałeczki,, gotowane- zapiekane foto
Pomysłów na wykorzystanie gotowanego mięsa drobiowego potrzebuję na ,,metry" . Ostatnie lata ze względu na dietę Mamy przestawiłam się z gotowaniem zup na kurczaku ( czasem z dodatkiem wołowiny i sporadycznie na innym mięsie ) .Wyciągam potem tego gotowanego kurczaka i patrzeć już na niego nie mogę . Propozycja zrobienia potrawki wywołuje u mnie agresję , obsmażany w panierce - nudy na pudy . Można zawsze zrobić paszteciki, pasztety , pierogi, galaretki itp. itd. Wolę jednak nowe pomysły.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat