Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pakuneczki francuskie z budyniem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 2 rolki
budyń
mleko 3,2% 2 szklanka
mąka pszenna 1 łyżka pełna
mąka ziemniaczana 2 łyżka pełna
cukier waniliowy 16 gr
cukier 2,5 łyżka
grenadina 1/4 szklanka
DODATKOWO:
jajko 1 szt
smietana 18% 1 łyżka
cukier kryształ do oprószenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pakuneczki francuskie z budyniem

Wykonanie budyniu:
W 1 szklance mleka wymieszać cukier waniliowy ,syrop Grenadina i obie mąki.
Pozostałe mleko zagotować z 3 łyżkami cukru i wlać do niego mleko z dodatkami.
Mieszając cały czas gotować do zgęstnienia.
Wystudzić co jakiś czas mieszając.
Wykonanie ciasteczek
Ciasto francuskie rozwinąć, troszkę go rozwałkować i pokroić na 6 kwadratów
Na każdym kwadracie nałożyć porcję budyniu i złożyć w trójkąt, zaciskając widelcem brzegi.
Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem ze śmietaną i oprószyć grubym cukrem.
Ułożyć na blasze piekarnikowej wysłanej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut.
Z 2 rolek będzie 12 pysznych ciasteczek.
Ja robiłam dla małej kobietki więc wykonałam nacięcia robiąc oczy i usta. Zapomniałam o nosie:)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 20.05.2016 15:28
fajne wyglądają
caralajna 11.03.2014 18:22
fajnie się prezentują
Marta1986 08.03.2014 12:43
dobre slodkosci
Paolcia 08.03.2014 12:01
łdnie wyglądają :)
Lidzia 08.03.2014 11:40
Takie lubię.
malaczarna23 08.03.2014 11:40
wyglądają pyszniutko
idealme 08.03.2014 11:29
bardzo dobre :)
Gracer 08.03.2014 11:29
super przepis
babajaga1969 08.03.2014 11:20
pyszne muszą być takie ciasteczka z budyniem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak