Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pak Choi – przystawka.

5.0
(32)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

czosnek ząbki posiekane 3 ząbki
czuszka 0,25 szt
olej sezamowy 2 łyżki
sól
Pieprz biały mielony Prymat
imbir świeży 0,5 łyżeczki
kapusta chińska 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pak Choi – przystawka.

Kapusta Pak Choi pochodzi z Chin, ale stała się bardzo popularna w kuchni europejskiej. Jest łatwa w uprawie. Ma dużą zawartość witaminy C, zawiera beta-karoten, kwas foliowy i wapń, a także wiele cennych minerałów.
WYKONANIE:
Liście kapusty uwalniamy odcinając je od głąba. Myjemy pod bieżącą wodą, następnie liście trzeba sparzyć i osuszyć.

Rozgrzewamy wok . Przy okazji o smażeniu na woku. Najpierw dobrze rozgrzewamy samą patelnią, dopiero na rozgrzaną wlewamy olej.

Na dobrze rozgrzany olej sezamowy, wrzucamy czosnek, imbir i czuszkę. Mieszamy i dosłownie po kilku sekundach dodajemy liście Pak Choi. Mieszamy delikatnie na patelni, nie można dopuścić do zbrązowienia czosnku ( będzie gorzki). Smażymy razem nie dłużej jak 2 minuty.

Są dwie szkoły, ja smażę liście w całości, ponieważ lubię chrupiące łodygi. Druga szkoła, to przekroić liście na połowę i najpierw wrzucić te z grubymi łodygami a po chwili pozostałe.

Kapustę Pak Choi możemy podawać na różne sposoby, np. jako nadzienie sajgonek, dodatek do piersi z kaczki, czy też do chińskiej zupy. Można też przystawkę posypać uprażonym sezamem a także podać z usmażonym bekonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

And kuchcik 07.02.2024 14:40
Wnioskuję, że autor nigdy tej potrawy nie przyrządzał, bo w 2 minuty nie jest się w stanie tak podsmażyć liście by wyglądały tak jak na fotografii. Mnie to zajęło ok 8 minut. Fajna uwaga do rozgrzewania woka na sucho. Potrawa godna polecenia
Barbara-Ewa
Barbara-Ewa 12.04.2017 17:16
w Lidlu mżna ją dostać
Barbara-Ewa
Barbara-Ewa 12.04.2017 17:14
zrobiłam dzisiaj , bardzo dobra , polecam wszystkim
Klausia 27.02.2017 15:35
Wygląda apetycznie
norweska20 30.12.2013 00:08
smakowicie podana
Gabi44 05.12.2013 16:23
Bardzo smaczna kapusta,jadłam ją,ale niestety nie w Polsce.
Beata999 02.12.2013 23:08
Też bym zjadła.
Ola1984 02.12.2013 20:22
Fajne połączenie smaków. Z przyjemnością spróbowałabym Twojego dania.
Rysia 02.12.2013 17:56
Tylko gdzie kupić tę sałatę.Jeszcze jej nie spotkałam .
mikrusiak 02.12.2013 17:53
bardzo apetycznie wygląda...:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak