Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

,,Pajęczynka", ciasto dyniowo - marchewkowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka 250 g
jajko 3
cukier trzcinowy 150 g
cukier waniliowy 3 łyżeczki
proszek do pieczenia 20 g
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
masło 110 g roztopionego
puree z dyni 300 g
marchewka 100 g startej

ganache

biała czekolada 100 g
serek homogenizowany waniliowy 150 g
śmietanka 36% 50 ml

do ozdoby

miód płynny 55 g
czekolada deserowa 100 g
biała czekolada 100 g

Porada

http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/10/pajeczynka-ciasto-dyniowo-marchewkowe.html

Przepis i sposób przygotowania na: ,,Pajęczynka", ciasto dyniowo - marchewkowe

Kroki postępowania

1
Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym na puszystą masę, wlewamy roztopione, ale przestudzone masło
Krok 1 - ,,Pajęczynka", ciasto dyniowo - marchewkowe foto
2
sypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika.
Krok 2 - ,,Pajęczynka", ciasto dyniowo - marchewkowe foto
3
Na koniec dodajemy puree z dyni i startą na dużych oczkach marchewkę. Składniki na ciasto dokładnie łączymy ze sobą za pomocą szpatułki.
Krok 3 - ,,Pajęczynka", ciasto dyniowo - marchewkowe foto
4
Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy dokładnie papierem do pieczenia i wylewamy do niej masę. Ciasto pieczemy 35 minut w 170*C, a następnie dokładnie studzimy (gdy osiągnie temp. pokojową wkładamy je do lodówki).
Krok 4 - ,,Pajęczynka", ciasto dyniowo - marchewkowe foto
5
Śmietankę zagotowujemy i wlewamy do niej roztopioną czekoladę, a na końcu dodajemy serek homogenizowany. Całość dokładnie łączymy ze sobą. Gdy przestygnie, wylewamy ją na zimne ciasto.
Krok 5 - ,,Pajęczynka", ciasto dyniowo - marchewkowe foto
6
Roztopioną czekoladą rysujemy ślimaka
Krok 6 - ,,Pajęczynka", ciasto dyniowo - marchewkowe foto
7
następnie wykałaczką lub patykiem do szaszłyków zaczynając od środka rozciągamy polewy tworząc pajęczynkę. Roztopioną czekoladę i miód bardzo dokładnie mieszamy ze sobą, wylewamy na folię spożywczą i studzimy. Po pewnym czasie z czekolady zrobi się plastyczna masa, przypominająca plastelinę. Z masy lepimy pajączki (ich oczy robimy z roztopionej białej czekolady).
Krok 7 - ,,Pajęczynka", ciasto dyniowo - marchewkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 14.11.2015 07:54
te robaczki są urocze
dollce 29.10.2015 12:18
rewelacja !
Poison1988 13.10.2015 08:32
wygląda świetnie :)
Dorota76 12.10.2015 14:20
musi być pyszne
Monika-twin 12.10.2015 12:17
PIEKNE CIACHO.
Mniam 12.10.2015 11:32
Ciasto musi być bardzo smaczne, a te pajączki są świetne :)
bietka 12.10.2015 11:23
ślicznie się prezentuje z tymi pajączkami :)
Habibi 12.10.2015 10:21
Pięknie wygląda i pewnie zabójczo smakuje :)
Aannkaa82 12.10.2015 10:07
Fajne ciacho :)
mysza75 12.10.2015 09:59
jakie pyszne i piękna ciacho
Krystyna32 12.10.2015 09:21
pyszne ciasto
Mama niejadka 12.10.2015 09:21
Śliczne robaczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak