Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pain au Levain

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn: Levain -
zakwas pszenny 15 g
mąka żytnia 5g typ 720
mąka pszenna 65g typ 650
woda 45 g
* CIASTO WŁAŚCIWE:
mąka żytnia 20g typ 720
mąka pszenna 365g typ 650
woda 250 g
sól 9 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pain au Levain

Kroki postępowania

1
Rano pierwszego dnia wyciągnąć zakwas z lodówki. Gdy się ogrzeje do temperatury pokojowej, dokarmić. Wieczorem nastawić zaczyn: wymieszać zakwas z mąkami i wodą. Przykryć miskę folią i odstawić w temperaturze pokojowej na całą noc (około 12 godzin).
Krok 1 - Pain au Levain foto
2
Po 12 godzinach zaczyn musi wyraźnie zwiększyć objętość i mieć dużo bąbelków na powierzchni. Do miski wsypać mąkę żytnią i pszenną, dodać wodę, zagnieść ciasto. Odstawić na godzinę.
Krok 2 - Pain au Levain foto
3
Po tym czasie ciasto zagnieść z zaczynem i solą, przykryć ściereczką i odstawić na 2,5 godziny do wyrastania.
Krok 3 - Pain au Levain foto
4
Następnie ciasto krótko zagnieść, uformować bochenek i przełożyć do keksówki. Przykryć ściereczką i odstawić na drugie wyrastanie na 2,5 godziny.
Krok 4 - Pain au Levain foto
5
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec z parą 45 minut
Krok 5 - Pain au Levain foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 03.01.2014 18:39
ciekawy chleb, nie znałam takiego :)
Alex_M 29.10.2013 11:47
możliwe, że widziałaś na kilku blogach ;) wiele osób już piekło ten chlebek ;) polecam. jest smaczny :)
Mniam 29.10.2013 10:48
Nazwa coś mi mówi, gdzieś już słyszałam o takim. Zabieram przepis :)
gosia56 22.10.2013 08:11
napewno pyszny chlebuś
Łucja 21.10.2013 23:35
pyszny chlebek :)
Kasia35 21.10.2013 16:53
wspaniały chlebek :)
Alex_M 21.10.2013 16:29
dziękuję :)
Aannkaa82 21.10.2013 16:21
kolejny fantastyczny chlebek w Twoim wykonaniu, tylko pogratulować :)na pewno smaczny.
msmors 21.10.2013 12:52
domowy chlebuś jest najlepszy
Janina 21.10.2013 12:50
Domowy chlebuś jest pyszny;)
Beatris 21.10.2013 11:43
Doskonały chlebek.
mufinka79 21.10.2013 11:08
Uwielbiam domowe pieczywo. Fajny chlebuś :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak