Paella ze szpinakiem, papryką i rybą wersji fit

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z mintaja

    90 gram
  • tuńczyk w sosie własnym

    20 gram
  • ryż brązowy

    30 gram
  • szpinak mrożony

    155 gram
  • papryka żółta

    65 gram
  • papryka pomarańczowa

    85 gram
  • olej kokosowy

    7 gram
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • szałwia

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Paella ze szpinakiem, papryką i rybą wersji fit foto
Rybę umyć, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Do miseczki wsypać paprykę, szałwię oraz sól. Wymieszać z pokrojona rybą. Odłożyć na 5 minut.
Krok 2 - Paella ze szpinakiem, papryką i rybą wersji fit foto
Następnie na patelni rozgrzać olej kokosowy. Dodać rybę i zrumienić ją dokładnie
Krok 3 - Paella ze szpinakiem, papryką i rybą wersji fit foto
Mintaja zdjąć z patelni i umieścić na niej szpinak. Dusić do czasu całkowitego rozmrożenia.
Krok 4 - Paella ze szpinakiem, papryką i rybą wersji fit foto
Następnie wsypać ryż. Dodać 50 ml wody i przykryć. Dusić do czasu aż ryż napęcznieje i stanie się miękki. Proces dolewania wody będzie trzeba powtórzyć kilkakrotnie, wlewając jednorazowo około 1/5 szklanki wody. Ja w całym procesie gotowania ryżu zużyłam 200 ml wody.
Krok 5 - Paella ze szpinakiem, papryką i rybą wersji fit foto
Gdy ryż będzie miękki na patelnię dodać pokrojone w małą kostkę papryki. Po około 2 minutach zdjąć z ognia.
Krok 6 - Paella ze szpinakiem, papryką i rybą wersji fit foto
Dodać mintaja i wstawić patelnię do piekarnika nagrzanego do 190 st ( jeśli nie dysponujecie patelnią, która może być używana w piekarniku, paellę należy przełożyć do naczynia żaroodpornego lub do zapiekania). Piec około 20 minut. Wyjąć z piekarnika.
Krok 7 - Paella ze szpinakiem, papryką i rybą wersji fit foto
Na wierzchu ułożyć tuńczyka uformowanego w kuleczki ( dobrze odcisnąć z płynu i uformować w kulkę). Przed zjedzeniem warto wymieszać. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Szef Kuchni 1 04.12.2015 02:25
Polecam do tego książkę "365 obiadów na każdą kieszeń". http://9xa.pl/r/m6p365-obiadow-na-kazda-kieszen

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat