Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paella ze szpinakiem, papryką i rybą wersji fit

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z mintaja 90 gram
tuńczyk w sosie własnym 20 gram
ryż brązowy 30 gram
szpinak mrożony 155 gram
papryka żółta 65 gram
papryka pomarańczowa 85 gram
olej kokosowy 7 gram
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
szałwia 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Paella ze szpinakiem, papryką i rybą wersji fit

Kroki postępowania

1
Rybę umyć, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Do miseczki wsypać paprykę, szałwię oraz sól. Wymieszać z pokrojona rybą. Odłożyć na 5 minut.
Krok 1 - Paella ze szpinakiem, papryką i rybą wersji fit foto
2
Następnie na patelni rozgrzać olej kokosowy. Dodać rybę i zrumienić ją dokładnie
Krok 2 - Paella ze szpinakiem, papryką i rybą wersji fit foto
3
Mintaja zdjąć z patelni i umieścić na niej szpinak. Dusić do czasu całkowitego rozmrożenia.
Krok 3 - Paella ze szpinakiem, papryką i rybą wersji fit foto
4
Następnie wsypać ryż. Dodać 50 ml wody i przykryć. Dusić do czasu aż ryż napęcznieje i stanie się miękki. Proces dolewania wody będzie trzeba powtórzyć kilkakrotnie, wlewając jednorazowo około 1/5 szklanki wody. Ja w całym procesie gotowania ryżu zużyłam 200 ml wody.
Krok 4 - Paella ze szpinakiem, papryką i rybą wersji fit foto
5
Gdy ryż będzie miękki na patelnię dodać pokrojone w małą kostkę papryki. Po około 2 minutach zdjąć z ognia.
Krok 5 - Paella ze szpinakiem, papryką i rybą wersji fit foto
6
Dodać mintaja i wstawić patelnię do piekarnika nagrzanego do 190 st ( jeśli nie dysponujecie patelnią, która może być używana w piekarniku, paellę należy przełożyć do naczynia żaroodpornego lub do zapiekania). Piec około 20 minut. Wyjąć z piekarnika.
Krok 6 - Paella ze szpinakiem, papryką i rybą wersji fit foto
7
Na wierzchu ułożyć tuńczyka uformowanego w kuleczki ( dobrze odcisnąć z płynu i uformować w kulkę). Przed zjedzeniem warto wymieszać. Smacznego!
Krok 7 - Paella ze szpinakiem, papryką i rybą wersji fit foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Szef Kuchni 1 04.12.2015 02:25
Polecam do tego książkę "365 obiadów na każdą kieszeń". http://9xa.pl/r/m6p365-obiadow-na-kazda-kieszen

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak