Paella z chorizo i kurczakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ryż arborio

    100 g
  • chorizo

    150 g
  • filet z kurczaka

    1
  • bulion drobiowy

    500 ml
  • papryka czerwona

    1
  • białe wino

    85 ml
  • kukurydza w puszce

    1/2
  • pomidorki koktajlowe

    śliwkowe(garść)
  • czosnek

    1 ząbek
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • Szafran nitki Prymat

    szczypta
  • oliwa

    1 łyżka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/3 łyżeczki
  • Kurkuma mielona Prymat

    1/2 łyżeczki

Dodatkowo

  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Chorizo kroimy na półplasterki, a kurczaka na mniejsze kawałki. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy chorizo i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy kurczaka i dalej podsmażamy około 3 minut. teraz dodajemy paprykę, kukurydzę, czosnek oraz pomidorki. Smażymy wszystko razem kolejne 2-3 minuty. Całość zalewamy winem i gotujemy 2-3 minuty, aż wino się zredukuje.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Mieszamy, dodajemy ryż i smażymy kolejne 2 minuty. Zalewamy gorącym bulionem z dodatkiem szafranu i gotujemy nie mieszając przez 12 minut. Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy kolejne 6 minut. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy danie pod przykryciem na 2 minuty, aby danie ''doszło''. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 22.09.2017 07:36
Już przez zdjęcie czuję ten aromat. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat