Paella valenciana

Paella valenciana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    40 dag
  • udko kurczaka

    3 szt
  • ugotowane krewetki bez skorupek

    20 dag
  • mule z puszki

    20 dag
  • cebula

    2 szt
  • papryka czerwona

    1 strączek
  • papryka zielona

    1 strączek
  • czosnek

    3 ząbki
  • mrożony groszek

    0,75 szklanki
  • oliwa

    0,5 szklanki
  • Szafran nitki Prymat

    1 szczypta
  • pomidory pelati

    z zalewą szt
  • wędzony boczek

    25 (chudy)
  • Natka pietruszki suszona Prymat

    3 łyżki
  • rosół drobiowy

    3 szklanki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Paella valenciana

Kilka nitek szafranu namoczyć w łyżce gorącej wody. Udka przekroić w stawach i usmażyć na dużej patelni na niewielkiej ilości oliwy. Gdy się zrumienią, przełożyć na talerz, a na patelnię wrzucić pokrojony w cienkie paski boczek, lekko go wytopić, dodać posiekane cebule i smażyć mieszając przez 5 minut. Następnie wrzucić opłukany i osuszony ryż i smażyć go kilka minut, cały czas mieszając. Wlać gorący bulion, dodać zmiksowane pomidory wraz z zalewą, doprawić solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat, doprowadzić do wrzenia. Na ryżu ułożyć kawałki kurczaka i pokrojoną w paski paprykę. Dusić ogrzewać na małym ogniu przez 20 minut nie dopuszczając do wrzenia. Na koniec posypać paellę rozmrożonym groszkiem, rozłożyć na niej krewetki i mule. Jeśli płyn całkowicie się wchłonął, dolać trochę przegotowanej wody. Patelnię przykryć i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika. Po kilku minutach wyłączyć dopływ ciepła i po 10 minutach podawać w patelni, posypaną natką pietruszki Prymat. Bardzo dobrze smakuje popijana sokiem pomidorowym doprawionym solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

artur7 29.03.2011 17:57
smaczne
szalonamariolka 21.02.2011 23:55
pycha
Tika4444 12.02.2011 17:38
cos dla mijej rodzinki
Dorota61 28.01.2011 09:29
podoba mi się :)
szajba2 20.01.2011 14:40
jak będę w valenciana to może spróbuję
Magdalena80 22.10.2010 23:36
ciekawa nazwa
Jaheira11 22.09.2010 20:37
ciekawe jak smakuje
Barbara55 02.09.2010 15:27
taka średnia potrawa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat