Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paella chińsko-meksykańska

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 500 g
łopatka bez kości 500 g
mrożonka warzywna 750 g chińska
woda 1 litr
rosół 2 szkl.
przyprawa do potraw Kucharek do smaku
Kmin rzymski mielony Prymat mielony
Imbir mielony Prymat 1 łyżka
czosnek mała główka
Pieprz ziołowy mielony Prymat
olej 3 łyżki kukurydziany
papryczka chili mała

Przepis i sposób przygotowania na: Paella chińsko-meksykańska

Kroki postępowania

1
Na oleju przesmażyć zmieloną łopatkę wieprzową, a pod koniec smażenia dodać płaską łyżkę mielonego imbiru.
Krok 1 - Paella chińsko-meksykańska foto
2
Dodać lekko rozmrożone warzywa i drobniutko posiekane chili, wymieszać i chwilę razem przesmażyć. Dodać sporo mielonego kuminu i nieco przyprawy warzywnej, przemieszać.
Krok 2 - Paella chińsko-meksykańska foto
3
Na warzywa wysypać ryż długoziarnisty (400 g) i paraboliczny (100 g).
Krok 3 - Paella chińsko-meksykańska foto
4
Wymieszać jak najdokładniej wszystkie składniki i zalać wstępnie bulionem (może być drobiowy, mieszany lub warzywny) - przez chwilę ogrzewać na dużym płomieniu, często mieszając, a następnie dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, trochę pieprzu ziołowego, dolać 3 szkl. wody i wymieszać. Naczynie nakryć arkuszem papieru do piecznia, który uszczelni całość, a następnie pokrywką.
Krok 4 - Paella chińsko-meksykańska foto
5
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C (dolna i górna grzałka) na 60 minut. W międzyczasie sprawdzić, czy płynu nie jest zbyt mało - w razie konieczności dolać szklankę wody. Ogrzewać, aż ryż będzie miękki.
Krok 5 - Paella chińsko-meksykańska foto
6
Podawać z kwaśną gęstą śmietaną, sosem czosnkowym lub tzatziki.
Krok 6 - Paella chińsko-meksykańska foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 15.02.2014 11:08
W mojej rodzinie wszelkie paelle i risotta to ulubione dania :)
Rafał10 11.02.2014 18:14
lubię dania z ryżem... do tego z chińskimi warzywami, pyszności :)
Katarzyna/kate1980 08.02.2014 20:36
bardzo interesujący przepis
agnieszka131919 06.02.2014 21:48
super danie,muszę wypróbować
Lis 06.02.2014 20:29
Pysznie się zapowiada:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak