Paella chińsko-meksykańska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    500 g
  • łopatka bez kości

    500 g
  • mrożonka warzywna

    750 g chińska
  • woda

    1 litr
  • rosół

    2 szkl.
  • przyprawa do potraw Kucharek

    do smaku
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    mielony
  • Imbir mielony Prymat

    1 łyżka
  • czosnek

    mała główka
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

  • olej

    3 łyżki kukurydziany
  • papryczka chili

    mała
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Paella chińsko-meksykańska foto
Na oleju przesmażyć zmieloną łopatkę wieprzową, a pod koniec smażenia dodać płaską łyżkę mielonego imbiru.
Krok 2 - Paella chińsko-meksykańska foto
Dodać lekko rozmrożone warzywa i drobniutko posiekane chili, wymieszać i chwilę razem przesmażyć. Dodać sporo mielonego kuminu i nieco przyprawy warzywnej, przemieszać.
Krok 3 - Paella chińsko-meksykańska foto
Na warzywa wysypać ryż długoziarnisty (400 g) i paraboliczny (100 g).
Krok 4 - Paella chińsko-meksykańska foto
Wymieszać jak najdokładniej wszystkie składniki i zalać wstępnie bulionem (może być drobiowy, mieszany lub warzywny) - przez chwilę ogrzewać na dużym płomieniu, często mieszając, a następnie dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, trochę pieprzu ziołowego, dolać 3 szkl. wody i wymieszać. Naczynie nakryć arkuszem papieru do piecznia, który uszczelni całość, a następnie pokrywką.
Krok 5 - Paella chińsko-meksykańska foto
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C (dolna i górna grzałka) na 60 minut. W międzyczasie sprawdzić, czy płynu nie jest zbyt mało - w razie konieczności dolać szklankę wody. Ogrzewać, aż ryż będzie miękki.
Krok 6 - Paella chińsko-meksykańska foto
Podawać z kwaśną gęstą śmietaną, sosem czosnkowym lub tzatziki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 15.02.2014 11:08
W mojej rodzinie wszelkie paelle i risotta to ulubione dania :)
Rafał10 11.02.2014 18:14
lubię dania z ryżem... do tego z chińskimi warzywami, pyszności :)
Katarzyna/kate1980 08.02.2014 20:36
bardzo interesujący przepis
agnieszka131919 06.02.2014 21:48
super danie,muszę wypróbować
Lis 06.02.2014 20:29
Pysznie się zapowiada:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat