Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PAD THAI Z KURCZAKIEM

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron ryżowy wstążki 200 g
filet z kurczaka 250 g
sos sojowy 2 łyzki
olej 2 łyzki
sos rybny 2 łyzki
kiełki fasoli mung 1 garść
pasta tamaryndowa 2 łyzeczki
brązowy cukier 2 łyzeczki
jajko 1 szt
szczypiorek 1 łyzka
kolendra posiekana 2 łyżki
orzeszki ziemne 1 łyzka
limonka 1 szt

Porada

Uwaga! By przygotować prawdziwego , pysznego Pad Thaia absolutnie nie wolno pomijać żadnego z wymienionych składników ( pasta z tamaryndowca jest bardzo ważna! ).

Przepis i sposób przygotowania na: PAD THAI Z KURCZAKIEM

Mięso kroimy w paseczki, marynujemy co najmniej godzinę w sosie sojowym, oleju i sosie rybnym.

Rozgrzewamy woka, smażymy kurczaka razem z marynatą przez kilka minut, dodajemy kiełki fasoli mung, pastę tamaryndową, cukier, pokrojone łodygi cebulki, i przesmażamy kilka minut.

W tym czasie przygotowujemy makaron ryżowy wg. przepisu na opakowaniu, odcedzamy.

Do smażących się w woku składników wbijamy jajko, chwilę zostawiamy, by mogło się ściąć, a następnie energicznie mieszamy wszystkie składniki, dorzucając przygotowany makaron.

Podajemy gorące z posiekaną kolendrą, podprażonymi orzeszkami ziemnymi i ćwiartką limonki.

Zajadamy!

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marzut 25.02.2016 16:01
smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak