Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pad thai

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron ryżowy 15 dag
filet z kurczaka 40 dag
sos sojowy 3 łyżki
sos rybny 2-3 łyzki
olej ryżowy 3-4 łyżki
szalotka 1 sztuki
jajko 1 sztuka
pasta tamaryndowa 1 łyżka
kiełki fasoli mung 50 g
bambus pędy 2 łyżki
kukurydza w puszce 3 łyżki
cukier trzcinowy 2 łyżeczki
orzeszki ziemne 3 łyzki
ziarna sezamu 1 łyżeczka
limonka kilka plastrów

Porada

Pad thai to jedna z ulicznych potraw azjatyckich przepis jest prosty, wystarczy zaopatrzyć się tylko w składniki i co ważne żadnego nie pomijamy!

Przepis i sposób przygotowania na: Pad thai

Kroki postępowania

1
Fileta z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę mieszamy w misce z olejem ryżowym, sosem rybnym oraz sojowym, wkładamy na godzinę do lodówki i marynujemy.
Krok 1 - Pad thai foto
2
Po tym czasie mięso przekładamy z pokrojoną cebulą do woka, obsmażamy na silnym ogniu kilka minut, dodajemy kiełki fasoli, pastę ta mandarynową, pędy bambusa i kukurydzę,
Krok 2 - Pad thai foto
3
doprawiamy do smaku cukrem trzcinowym i całość mieszając smażymy kilka minut. Wbijamy jajko, energicznie mieszamy aż się zetnie.
Krok 3 - Pad thai foto
4
Makaron ryżowy przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy na durszlaku,
Krok 4 - Pad thai foto
5
gotowy mieszamy z kurczakiem na patelni, przekładamy na talerze, posypujemy uprażonymi orzechami ziemnymi i sezamem na suchej patelni, dekorujemy plastrami limonki. Można posypać świeżą kolendrą . Smacznego!
Krok 5 - Pad thai foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 13.05.2016 22:28
z przyjemnością bym zjadła :)
Agnieszka-87-25 13.05.2016 15:16
kuszące :)))
Mniam 13.05.2016 11:31
Bardzo smaczne danie.
olkaaa 13.05.2016 11:13
wygląda smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak