Przepis i sposób przygotowania na: Pączusie ziemniaczane na drożdżach
Na letnie puree rozkruszyć drożdże, posypać cukrem trzcinowym i waniliowym oraz sola, wbić całe jajka ogrzane do temperatury pokojowej i roztopione przestudzone masło - wymieszać z ziemniakami. Dodać przesianą mąkę pszenną i wyrobić gładkie elastyczne ciasto - przełożyć do natłuszczonej miski, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Kiedy podwoi objętość rozłożyć ciasto na natłuszczonym blacie, lekko rozwałkować i kieliszkiem wycinać niewielkie kółka i układać na natłuszczonej blaszce. Można też odrywać kawałki naoliwionymi dłońmi i formować malutkie pączki.
Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.
Wyrośnięte pączki smażyć w głębokim, mocno rozgrzanym oleju na rumiano. Odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku i układać na półmisku.
Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.