Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączusie ptysiowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa 2,5 szklanka
masło 100 gr
woda 2 szklanka
jajko 5 szt
sól 1 szczypta
cukier waniliowy 16 gr
cukier puder do oprószenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pączusie ptysiowe

W rondlu z grubym dnem zagotować wodę z masłem i solą.
Do wrzącego płynu dodać mąkę, energicznie mieszać na gładką masę.
Do letniej masy dodawać po jednym jajku i miksować.
Z ciasta rwać małe porcje i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego wkładać kolejno do rozgrzanego oleju.
Nie należy wkładać ich za dużo, bo rosną w trakcie smażenia.
Usmażone na złoty kolor przekładać na ręcznik papierowy aby je osączyć.
Następnie oprószyć obficie cukrem pudrem wymieszanym ze zmielonym cukrem waniliowym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 08.03.2014 00:10
Pycha, głos oddany.
Mira85 26.02.2014 15:47
super smaczne
Krzysztof15 26.02.2014 15:43
palce lizac

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak