Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączkowe muffiny z dżemem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
cukier puder 3/4 szklanki
mleko 3/4 szklanki
jaja 2
olej roślinny 1/2 szklanki
aromat waniliowy łyżeczka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
dżem brzoskwiniowy słoiczek
cukier puder do oprószenia

Porada

Wyszło mi 12 muffin. Jako nadzienia użyłam domowego dżemu brzoskwiniowego z dużymi kawałkami owoców. ;-) smacznego.

Przepis i sposób przygotowania na: Pączkowe muffiny z dżemem

Kroki postępowania

1
W jednym naczyniu połączyłam ze sobą mleko, olej i żółtka jajek. Białka ubiłam w misce na dość sztywną pianę, dalej ubijając wlewałam mokre składniki cienką strużką. Odstawiłam na bok. W oddzielnej misce zmieszałam ze sobą składniki suche. W tym czasie w misce z mokrymi składnikami zrobiła się cała masa pęcherzyków powietrza ;-) Mokre skł. przelałam do suchych, wymieszałam w miarę delikatnie widelcem.
Krok 1 - Pączkowe muffiny z dżemem foto
2
Papilotki napełniłam ciastem - 1 łyżka ciasta - 1 łyżeczka dżemu, 1 łyżka cista.
Krok 2 - Pączkowe muffiny z dżemem foto
3
do 3/4 wysokości papilotki. Piekłam w 180'C przez 20-25 min.
Krok 3 - Pączkowe muffiny z dżemem foto
4
Po upieczeniu odstawiłam muffinki do wystudzenia.
Krok 4 - Pączkowe muffiny z dżemem foto
5
Po wystudzeniu oprószyłam cukrem pudrem.
Krok 5 - Pączkowe muffiny z dżemem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magdalena Rysińska 30.03.2015 15:46
Kiedyś spróbuję
mirosława4 30.03.2015 12:02
apetyczne teraz na czasie
Krystyna32 30.03.2015 11:22
bardzo apetyczne
kasiaw 30.03.2015 11:18
piękne babeczki
Krzysztof15 30.03.2015 07:06
bardzo lubie
Zdzisław 30.03.2015 06:53
takie słodkości bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak