Przepis i sposób przygotowania na: Pączkowe kanapki
Przygotowane ciasto przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnice i delikatnie na niej je rozciągnąć, foremką wyciąć kształt pączków i zostawić na stolnicy jeszcze na 30 min.
Smalec (najmniej trzy kostki) rozpuścić i usmażyć na nim pączki do uzyskania złotego koloru po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i wystudzić.
Budyń ugotować na mleku i po przestudzeniu wymieszać z ajerkoniakiem.
Zimne pączki przeciąć na pół i dół posmarować zimnym budyniem na nim ułożyć wiśnie i przykryć drugą częścią pączka, wierzch posypać cukrem pudrem.
Pączki można też ozdobić lukrem wtedy nabierają jeszcze ładniejszego wyglądu.