Pączki ziemniaczane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • mąka pszenna

    1 kg
  • drożdże

    100 gram
  • cukier

    10 łyżek
  • margaryna

    2/3 kostki
  • jajko

    3 sztuki
  • marmolada

  • olej do smażenia

  • spirytus

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować i utłuc z margaryną - ostudzić. Drożdże zasypać cukrem i dokładnie rozrobić. Gdy ziemniaki będą już wystudzone dodać mąkę, drożdże z cukrem, sól, jajka oraz spirytus. Wszystko dokładnie wyrobić. Ciasto urywać po kawałku i formować palcami placki. Na jednym ułożyć kosteczkę marmolady i przykryć kolejnym ciastem. Za pomocą szklanki wycinać koła. Smażyć.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Maridka19 11.02.2015 22:16
Pyszne pączki :)
Pietruszka 11.02.2015 21:46
wyglądają cudownie pysznie
gosia1988 11.02.2015 21:43
smakowicie wyglądają
mirosława4 11.02.2015 21:24
wyglądają kusząco aż ślinka cieknie :)
wyattearp 11.02.2015 21:17
pysznie wygląda
Katarzyna/kate1980 11.02.2015 21:06
świetne pączki
joanna43 11.02.2015 20:05
co do kalorii to z pewnością nie mniej
Lis 11.02.2015 20:03
Ciekawy pomysł - nigdy takich nie jadłam...
Lucan 11.02.2015 19:51
ciekawy jestem smaku i czy mają tyle samo kalorii co tradycyjne;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat