Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki ziemniaczane

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 g
ziemniaki 250 g
drożdże 10 g
cukier 10 g
masło 50 g
sól szczypta
jajko 2 sztuki
mleko 100 ml
oliwa do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki ziemniaczane

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Gdy będą gotowe chłodzimy, zdejmujemy skórę, rozgniatamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie mieszamy je z mąką i drożdżami wcześniej rozpuszczonymi w 1/2 mleka, jajkami i cukrem. Wszystkie składniki rozmieszać z pozostałym mlekiem i dodać masło w temperaturze pokojowej z dodatkiem szczypty soli.
Ciasto wyrabiać ręcznie aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Po tym czasie na stolnicy rozwałkować ciasto do grubości około 2 cm i wykroić krążki o wielkości około 10 cm. Tak przygotowane krążki przykryć ściereczką i pozostawić na posypanej mąką stolnicy około 1 godzinę.
Po godzinie krążki smażyć w głębokim oleju aż będą rumiane.
Na sam koniec dodać strzykawką cukierniczą wybrane nadzienie (dżem, konfiturę).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 13.12.2013 22:10
pyszne pączki
halina17 21.01.2013 14:10
Fajny przepis, nie jadłam jeszcze ziemniaczanych pączków.
Rafał10 21.01.2013 14:01
pyyychota !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak