Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki ziemniaczane

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

olej 1/2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
droższę 10 dag
jaja 4 sztuki
cukier wanilinowy do smaku
mąka 1 kg
ziemniaki 1 kg
marmolada 1 duży słoik
sól do smaku
olej do smażenia do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki ziemniaczane

Mieszamy dokładnie drożdże z cukrem i dodajemy jaja, olej, cukier wanilinowy, sól. Ugotowane i ostudzone ziemniaki mielimy i dodajemy mąkę. Całość łączymy z wcześniej przygotowanym ciastem drożdżowym. Wyrabiamy i odstawiamy na chwilę. Z mąki formujemy wałek i tniemy na mniejsze kawałki, które formujemy w dłoni na placki, na które kolejno dodajemy marmoladę i zwijamy na kształt pączków. Smażymy na rozgrzanym oleju (ze smalcem).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gosia20 01.10.2012 14:52
wyglądają znakomicie
IZABELA29 01.10.2012 09:00
pewnie smaczne
ben-ka 28.09.2012 08:08
słyszałam o takich pączkach ale jeszcze nie robiłam,a wyglądają smakowicie.
Katarzyna40 08.09.2012 15:35
a jednak :)
dagmara020 08.09.2012 14:39
wow nie wiedziałam że można z ziemniak ów zrobić pączki:)
Aneta41 05.09.2012 21:02
jestem zaskoczona- wyglądają pięknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak