Przepis i sposób przygotowania na: Pączki ze śmietaną
Mąkę przesiewamy do misy robota.
Podgrzewamy lekko mleko 2 szklanki
Masło rozpuszczamy.
W mące robimy zagłębienie kruszymy drożdze 10 dkg dodajemy szczyptę cukru wlewamy trochę letniego mleka mieszamy delikatnie z mąką.Zostawiamy aż drożdze wyrosną.
Gdy drożdze wyrosną do mąki z drożdzami wbijamy jajka,dodajemy cukry wlewamy mleko i masło.Dodajemy sól .
Mieszamy na małych obrotach ciasto.Jeżeli trzeba to dodajemy do ciasta trochę mąki i mieszamy .
Ciasto wyrabiamy chwilę ,lekko posypujemy mąką i czekamy aż podrośnie.
Jak ciasto podrośnie to je znowu przerabiamy chwilę.
Przerobione ciasto wykładamy na blat podsypany mąką zostawiamy ciasto nakrywamy ściereczką kuchenną.
Jak ciasto podrośnie bez wałkowania rozciągamy ciasto na odpowiednią grubość .Wycinamy krążki szklanką lub foremką.
Tak przygotowane krążki ciasta układamy na blasze podsypanej mąką nakrywamy ścierką kuchenną.
Czekamy aż krążki podrosną.
W garnku lub rondlu najlepiej niskim z grubym dnem rozgrzewamy olej.
Do oleju wkładamy krążki ciasta wierzchem najpierw do oleju.
Pączki smażymy z dwóch stron.
Paczki można nadziewać po usmażeniu marmoladą albo jak lekko przestygną przekroić i przełożyć bitą śmietaną.
Pączki można z wierzchu polać polewą czekoladową.
POLECAM!!!