Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z ziemniakami i kremem czekoladowym Zewy
Drożdże wymieszać z podgrzanym mlekiem i łyżką mąki i dwoma łyżkami cukru.
Zostawić zaczyn do wyrośnięcia.
Masło stopić i przestudzić.
Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa na najcieńszym sitku.
Mąkę wsypać do większej miski, dodać sól i ziemniaki i wymieszać.
Jaka i żółtka utrzeć z resztą cukru na puszystą masę.
Gdy zaczyn wyrośnie dodać go do miski z mąką a potem dodać tłuszcz i ubite jajka.
Wszystko połączyć łyżką drewnianą i następnie wyrobić ciasto.
Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie dzielić na porcje, rozpłaszczać w dłoniach i nakładać na środek porcje kremu czekoladowego.
Zlepiać pączki i układać na oprószonym mąką blacie łączeniem do dołu.
Pączki zostawić do wyrośnięcia a potem smażyć partiami na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto brązowo.
Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym a potem maczać w lukrze i posypać posypką.