Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z ziemniakami
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub dokładnie ugnieść. Dodać masło i wymieszać.
Do ciepłego mleka dodać drożdże i łyżkę cukru. Wymieszać i na chwilę odstawić.
Jajka ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodać ziemniaki, drożdże, mąkę i spirytus. Wyrobić gładkie ciasto, tak jak na pączki tradycyjne. Przykryć ściereczką do wyrośnięcia.
Wyłożyć ciasto na stolnicę, rozwałkować na grubość palca.Wycinać szklanką. Na każdy placek położyć marmoladę lub dżem i zlepić. Układać na ściereczce do wyrośnięcia.
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Wyjmować na ręcznik kuchenny, a po schłodzeniu posypać cukrem pudrem lub z cukru pudru i odrobiny wody utrzeć lukier i polukrować.