Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z tartymi płatkami róż i lukrem

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
cukier 60 g
drożdże świeże 40 g
mleko 250 ml
woda 50 ml
żółtko jajek 3 sztuki
cukier wanilinowy 2 łyżki
ekstrakt z wanilli 1,5 łyżki
olej rzepakowy 0,5 litra
cukier puder 9 łyżek
płatki migdałowe do posypania
konfitura 12 różana

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z tartymi płatkami róż i lukrem

Kroki postępowania

1
Mąkę mieszamy wraz z żółtkami.
Krok 1 - Pączki z tartymi płatkami róż i lukrem foto
2
Drożdże kruszymy do miseczki, wsypujemy zwykły cukier i wanilinowy. Wlewamy do tego lekko podgrzane mleko wraz z wodą i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 2 - Pączki z tartymi płatkami róż i lukrem foto
3
Do mąki wlewamy wyrośnięte drożdże i mieszamy wraz czterema łyżkami oleju rzepakowego. Ciasto mieszamy łyżką.
Krok 3 - Pączki z tartymi płatkami róż i lukrem foto
4
Następnie przekładamy ciasto na blat delikatnie oprószony mąką i zagniatamy ciasto około 8 minut. Wkładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 4 - Pączki z tartymi płatkami róż i lukrem foto
5
Po tym czasie wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i ponownie zagniatamy.
Krok 5 - Pączki z tartymi płatkami róż i lukrem foto
6
Dzielimy na 12 części.
Krok 6 - Pączki z tartymi płatkami róż i lukrem foto
7
Każdą porcję spłaszczamy i nakładamy tarte płatki róż.
Krok 7 - Pączki z tartymi płatkami róż i lukrem foto
8
Formujemy kulę i zalepiamy, tak by nadzienie nie wypłynęło na zewnątrz. Pozostawiamy na 15 minut przygotowane pączki do wyrośnięcia. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Tłuszcz nie może być ani za gorący ani za zimny. Gdy będzie za gorący to paczki za szybko zrobią się brązowe i w środku się nie upieką, a jak będzie znów za chłodny to mimo ze z zewnątrz będą ładne to w środku mogą się nie dopiec. Gotowe pączki, kładziemy na ręczniku papierowym do osączenia namiaru tłuszczu.
Krok 8 - Pączki z tartymi płatkami róż i lukrem foto
9
Ostatnim krokiem będzie przygotowanie lukru. Mieszamy dokładnie cukier puder wraz z jedną łyżką wody.
Krok 9 - Pączki z tartymi płatkami róż i lukrem foto
10
Wystudzone pączki polewamy lukrem i posypujemy płatkami migdałów.
Krok 10 - Pączki z tartymi płatkami róż i lukrem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PPOŻ 18.09.2022 21:18
Jak wszystko inne. Cudowne
pawlito 08.05.2014 09:29
moje ulubione - poczęstuj
Ela15 07.05.2014 08:10
bardzo dobre
Piotr-21 24.02.2014 14:30
pyszne pączki
Barbara/zuza22_85 24.02.2014 14:08
bardzo smaczne
24.02.2014 13:55
Takim to sposobem jesteśmy gotowi na Tłusty Czwartek.
Jadwiga/Jaga85 24.02.2014 13:37
Różane nadzienie- pycha!!
halina17 24.02.2014 12:50
Pyszności ale bym zjadła pamiętam z dzieciństwa jak babcia takie robiła a było to tak bardzo dawno 45 lat temu. Nie mam możliwości uzbierać płatków róży, żeby zrobić.
Romanowka 24.02.2014 11:31
pyszne pączusie!
Alex_M 24.02.2014 11:29
mmmm wspaniałe :) kradnę jednego :D
Lis 24.02.2014 11:24
Pączki - mniam:)
Mniam 24.02.2014 11:13
Moje ulubione nadzienie w pączkach :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak