Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z rumem i marmoladą

3.0
(12)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 100 gramów
mąka pszenna 1 kilogram
mleko 500 mililitrów
wanilia laski 1 sztuka
cukier 1 szklanka
żółtko jajek 10 sztuk
masło 125 gramów
rum 5 łyżek
marmolada 200 gramów
olej do smażenia 2 litry

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z rumem i marmoladą

Drożdże rozkruszamy i dodajemy letnie mleko wraz z łyżką cukru i 5 łyżkami mąki. Dokładnie mieszamy i gotowe zostawiamy na 20 minut.

Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Masło roztapiamy i studzimy.
Do ubitych jaj wlewamy zaczyn drożdżowy, wanilię i masło. Mieszamy i powoli dodajemy mąkę aż do wyrobienia gładkiego ciasta. Odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce.

Następnie lekko dłonią rozpłaszczamy na desce tak, aby ciasto miało ok. 2 cm i wykrawamy szklanką koła. Ponownie zostawiamy ciasto do wyrośnięcia.

Olej rozgrzewamy i na wolnym ogniu pod przykryciem pieczemy pączki aż do zrumienienia.

Gdy ostygną rękawem cukierniczym nadziewamy je marmoladą wraz z rumem. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

treonina 28.03.2014 16:17
nigdy nie próbowałam ubijać żółtek - muszę spróbować
Anna133 28.03.2014 14:29
właśnie ubijanie żółtek sprawia ,że są bardzo lekkie i szybko się pieką
Wiktoria29 28.03.2014 10:17
wyglądają bosko ,leciutko i smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak