Pączki z rumem i marmoladą

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    100 gramów
  • mąka pszenna

    1 kilogram
  • mleko

    500 mililitrów
  • wanilia laski

    1 sztuka
  • cukier

    1 szklanka
  • żółtko jajek

    10 sztuk
  • masło

    125 gramów
  • rum

    5 łyżek
  • marmolada

    200 gramów
  • olej do smażenia

    2 litry
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozkruszamy i dodajemy letnie mleko wraz z łyżką cukru i 5 łyżkami mąki. Dokładnie mieszamy i gotowe zostawiamy na 20 minut.

Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Masło roztapiamy i studzimy.
Do ubitych jaj wlewamy zaczyn drożdżowy, wanilię i masło. Mieszamy i powoli dodajemy mąkę aż do wyrobienia gładkiego ciasta. Odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce.

Następnie lekko dłonią rozpłaszczamy na desce tak, aby ciasto miało ok. 2 cm i wykrawamy szklanką koła. Ponownie zostawiamy ciasto do wyrośnięcia.

Olej rozgrzewamy i na wolnym ogniu pod przykryciem pieczemy pączki aż do zrumienienia.

Gdy ostygną rękawem cukierniczym nadziewamy je marmoladą wraz z rumem. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
treonina 28.03.2014 16:17
nigdy nie próbowałam ubijać żółtek - muszę spróbować
Anna133 28.03.2014 14:29
właśnie ubijanie żółtek sprawia ,że są bardzo lekkie i szybko się pieką
Wiktoria29 28.03.2014 10:17
wyglądają bosko ,leciutko i smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat