Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z rumem i marmoladą
Drożdże rozkruszamy i dodajemy letnie mleko wraz z łyżką cukru i 5 łyżkami mąki. Dokładnie mieszamy i gotowe zostawiamy na 20 minut.
Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Masło roztapiamy i studzimy.
Do ubitych jaj wlewamy zaczyn drożdżowy, wanilię i masło. Mieszamy i powoli dodajemy mąkę aż do wyrobienia gładkiego ciasta. Odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce.
Następnie lekko dłonią rozpłaszczamy na desce tak, aby ciasto miało ok. 2 cm i wykrawamy szklanką koła. Ponownie zostawiamy ciasto do wyrośnięcia.
Olej rozgrzewamy i na wolnym ogniu pod przykryciem pieczemy pączki aż do zrumienienia.
Gdy ostygną rękawem cukierniczym nadziewamy je marmoladą wraz z rumem.