Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z powidłami śliwkowymi

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Roszczyn

drożdże 50 g
cukier 1 łyżka
mleko 1 szklanka
mąka 1 łyżka

Ciasto

mąka 500 g
sól szczypta
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 4 sztuki
margaryna 4 łyżki
wódka 2 łyżki

Dodatkowo

powidła śliwkowe
lukier biały
skórka pomarańczowa kandyzowana
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z powidłami śliwkowymi

Kroki postępowania

1
W ciepłym mleku rozpuścić drożdze mąkę i cukier. odstawić do wyrośnięcia ok 10 min.
Krok 1 - Pączki z powidłami śliwkowymi foto
2
Jajko oraz żółtka rozmieszać z 2 łyżkami cukru.
Krok 2 - Pączki z powidłami śliwkowymi foto
3
Do misy przesiać mąkę, dodać rozpuszczoną margarynę oraz rozmieszane jaja z cukrem oraz roszczyn. an końcu dodać spirytus.
Krok 3 - Pączki z powidłami śliwkowymi foto
4
Wyrobić ciasto i odstawić do podwojenia objętości
Krok 4 - Pączki z powidłami śliwkowymi foto
5
Ciasto rozwałkować i układać łyżkę powideł. Zawinąć ciasto
Krok 5 - Pączki z powidłami śliwkowymi foto
6
Wycinać kółka za pomoca szklanki lub słoika
Krok 6 - Pączki z powidłami śliwkowymi foto
7
Ostawić pączki do podrosniecia następnie smażyć na głebokim tłuszczu.

Podawać polane lukrem i posypane skórką kandyzowaną lub poprostu posypane cukrem pudrem.

Smacznego :)
Krok 7 - Pączki z powidłami śliwkowymi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 04.07.2017 23:40
Uwielbiam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak