Pączki z powidłami śliwkowymi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Roszczyn

  • drożdże

    50 g
  • cukier

    1 łyżka
  • mleko

    1 szklanka
  • mąka

    1 łyżka

Ciasto

  • mąka

    500 g
  • sól

    szczypta
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtka

    4 sztuki
  • margaryna

    4 łyżki
  • wódka

    2 łyżki

Dodatkowo

  • powidła śliwkowe

  • lukier biały

  • skórka pomarańczowa kandyzowana

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pączki z powidłami śliwkowymi foto
W ciepłym mleku rozpuścić drożdze mąkę i cukier. odstawić do wyrośnięcia ok 10 min.
Krok 2 - Pączki z powidłami śliwkowymi foto
Jajko oraz żółtka rozmieszać z 2 łyżkami cukru.
Krok 3 - Pączki z powidłami śliwkowymi foto
Do misy przesiać mąkę, dodać rozpuszczoną margarynę oraz rozmieszane jaja z cukrem oraz roszczyn. an końcu dodać spirytus.
Krok 4 - Pączki z powidłami śliwkowymi foto
Wyrobić ciasto i odstawić do podwojenia objętości
Krok 5 - Pączki z powidłami śliwkowymi foto
Ciasto rozwałkować i układać łyżkę powideł. Zawinąć ciasto
Krok 6 - Pączki z powidłami śliwkowymi foto
Wycinać kółka za pomoca szklanki lub słoika
Krok 7 - Pączki z powidłami śliwkowymi foto
Ostawić pączki do podrosniecia następnie smażyć na głebokim tłuszczu.

Podawać polane lukrem i posypane skórką kandyzowaną lub poprostu posypane cukrem pudrem.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renataj 04.07.2017 23:40
Uwielbiam:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat