Przepis i sposób przygotowania na: Pączki "z obrączką"
Kroki postępowania
Żółtka łączymy z cukrem i połową cukru waniliowego. Ucierać na prawie białą, puszystą i kremową masę (najlepiej w misce na garnku z gorącą wodą).
Wyrośnięte już drożdże dodajemy do przesianej mąki, a do tego utarte żółtka. Wyrabiamy ciasto, dodając tyle ciepłego mleka by ciasto było miękkie, pulchne i sprężyste.
Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski wlewać stopniowo rozpuszczone, ciepłe (nie gorące) masło i wyrabiać do czasu gdy ciasto będzie łatwo odchodzić od rąk i od miski. Dodać spirytus. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy już znacznie zwiększy swoją objętość brać porcje ciasta i formować z nich niewielkie pączki. Układać je na posypanej mąką deseczce, przykryć ściereczką do wyrośnięcia (ok. 15 minut).
W garnku lub tak jak ja we frytkownicy rozgrzać tłuszcz.Gdy już będzie mocno rozgrzany wkładać pączki i smażyć na złoty kolor z obu stron (aby miały białą obrączkę trzeba po przewróceniu na drugą stronę przykryć garnek).

Taki sposób jest znacznie wygodniejszy niż wkładanie nadzienia w trakcie zlepiania pączków i pozwala znacznie zaoszczędzić czas przygotowania.

- posypać cukrem pudrem,
- polukrować,
- polać czekoladą,
- lub zostawić bez niczego.
Smacznego!
