Pączki z nadzieniem różanym i cukrem pudrem

Pączki z nadzieniem różanym i cukrem pudrem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1 kg
  • mleko

    2 szklanki
  • drożdże

    100 gram
  • żółtko jajek

    6 sztuk
  • masło lub margaryna

    10 dkg
  • cukier

    1/3 szklanki
  • olej

    4 łyżki
  • spirytus

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • cukier waniliowy

    1 łyżka

Dodatkowo

  • konfitura

    na nadzienie różana
  • cukier puder

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka rozcieramy z drożdżami i cukrem waniliowym. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy olej, masło i cukier, zagotowujemy i lekko studzimy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy przestudzone mleko, żółtka z drożdżami, spirytus, sól i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
Jak ciasto wyrośnie to go lekko rozwałkowujemy wycinamy kółka i na środek każdego dajemy po łyżce konfitury różanej i formujemy pączki i odkładamy je jeszcze na chwilę niech podrosną.
Pączki smażymy na dowolnym tłuszczu, po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 01.02.2018 15:19
Bożenko częstuj się do woli :)
Bożena Matuszczyk 31.01.2018 22:07
Pychotka.Porywam jednego albo dwa .;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat