Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z nadzieniem różanym i cukrem pudrem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1 kg
mleko 2 szklanki
drożdże 100 gram
żółtko jajek 6 sztuk
masło lub margaryna 10 dkg
cukier 1/3 szklanki
olej 4 łyżki
spirytus 2 łyżki
sól 1 szczypta
cukier waniliowy 1 łyżka

Dodatkowo

konfitura na nadzienie różana
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z nadzieniem różanym i cukrem pudrem

Żółtka rozcieramy z drożdżami i cukrem waniliowym. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy olej, masło i cukier, zagotowujemy i lekko studzimy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy przestudzone mleko, żółtka z drożdżami, spirytus, sól i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
Jak ciasto wyrośnie to go lekko rozwałkowujemy wycinamy kółka i na środek każdego dajemy po łyżce konfitury różanej i formujemy pączki i odkładamy je jeszcze na chwilę niech podrosną.
Pączki smażymy na dowolnym tłuszczu, po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 01.02.2018 15:19
Bożenko częstuj się do woli :)
Bożena Matuszczyk 31.01.2018 22:07
Pychotka.Porywam jednego albo dwa .;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak