Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z nadzieniem różanym

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl
jajko 1 szt
żółtko jajek 2 szt
cukier 3 łyżki
oliwa 4 łyżki
mleko 230 ml
drożdże 7 dag
sok z cytryny 2 łyżki
aromat waniliowy 1 łyżeczka
olej do smażenia 1 l
marmolada 1 (różana)
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z nadzieniem różanym

Do miski wsypać cukier, dodać rozkruszone drożdże, wymieszać. Wlać ciepłe mleko, oliwę, aromat sok z cytryny, dodać jajko, żółtka, wsypać mąkę i wyrobić ciasto. (wyrabiać tak długo aż ciasto zacznie odstawać od ręki) Przykryć ściereczką i odłożyć na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na stolnicę. Szklankę wycinać krążki lub urywać po kawałku, na dłoni formować placuszki. Na środek każdego placka kłaść łyżeczkę marmolady z różą i dokładnie zlepić. Utoczyć okrągłe pączki, lekko spłaszczyć, ułożyć na desce posypanej mąką, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W płaskim naczyniu rozgrzać tłuszcz, kłaść wyrośnięte pączki ( tak aby swobodnie pływały) i smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wyjąć i osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 30.12.2013 00:25
uwielbiam takie pączki ;)
IlonaAlbertos 09.05.2013 20:46
Wspaniałe pączki.
Łukasz15 26.09.2012 12:23
Super
Iwusia 14.02.2012 23:29
ale apetyczne te Twoje pączusie :)
treonina 07.11.2011 19:59
mmm pamiętam jak moja babcia takie robiła....
mikrusiak 07.11.2011 19:57
mniam mniam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak