Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z marmoladą z dzikiej róży

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 5 szklanek
cukier 1/2 szklanki
drożdże świeże 5 dag
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 2 sztuki
mleko 1,5 szklanki
margaryna 12 dag
aromat cytrynowy kilka kropli
sól szczypta
spirytus 1 łyżka

Lukier

cukier puder 1/2 szklanki
sok z cytryny 1 łyżeczka
gorąca woda 1 łyżka

Dodatkowo

marmolada z dzikiej róży
olej 1 litr

Porada

Wspaniałe, puszyste - nic nie zastąpi smaku domowego pączka, smażonego na świeżym oleju (a nie wielokrotnego użytku). Jest przy nich trochę pracy, ale smak wynagrodzi poświęcony czas. Smacznego!

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z marmoladą z dzikiej róży

Kroki postępowania

1
Rozczyn: przelewam do miseczki 1 szklankę lekko ciepłego mleka, rozkruszam drożdże, dodaję 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki - lekko mieszam, pozostawiam do wyrośnięcia.
Krok 1 - Pączki z marmoladą z dzikiej róży foto
2
Do dużej miski wsypuję mąkę, cukier, sól, dodaję roztrzepane jajo i żółtka oraz kilka kropli aromatu - mieszam składniki.
Krok 2 - Pączki z marmoladą z dzikiej róży foto
3
Następnie dodaję wyrośnięty rozczyn i lekko mieszam.
Krok 3 - Pączki z marmoladą z dzikiej róży foto
4
Na koniec dolewam rozpuszczoną, lekko ciepłą margarynę (nie gorącą), pozostałe letnie mleko oraz spirytus i zagniatam ciasto.
Krok 4 - Pączki z marmoladą z dzikiej róży foto
5
Ciasto wyrabiam do momentu, aż nie będzie przywierało do ręki, w razie potrzeby, gdyby było zbyt gęste - można dolać więcej letniego mleka (czasem zależy to nawet od wielkości jaj). Idealne zagniecione ciasto nie klei się, a miska wygląda, jakby była czysta. Ciasto nakrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na godzinę.
Krok 5 - Pączki z marmoladą z dzikiej róży foto
6
Po wyrośnięciu odrywam łyżką po kawałku ciasta (za każdym razem obtaczam łyżkę w mące, aby nic nie przywierało).
Krok 6 - Pączki z marmoladą z dzikiej róży foto
7
Na rozpłaszczone ciasto nakładam marmoladę, zlepiam brzegi i formuję pączki.
Krok 7 - Pączki z marmoladą z dzikiej róży foto
8
Pączki przykrywam cienką ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na 30 min.
Krok 8 - Pączki z marmoladą z dzikiej róży foto
9
Po tym czasie pączki są już gotowe do smażenia.
Krok 9 - Pączki z marmoladą z dzikiej róży foto
10
Rozgrzewam olej w garnku lub głębokiej patelni i smażę pączki ok. 2 minut z każdej strony na niedużym płomieniu (w przeciwnym razie mogą się spalić, a w środku być surowe). Aby pączki ładnie się smażyły - dorzucam po kawałku obranego ziemniaka.
Krok 10 - Pączki z marmoladą z dzikiej róży foto
11
Wyjmuję pączki na papierowe ręczniki, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Wszystkie składniki lukru mieszam ze sobą, jeśli jest zbyt gęsty - można dodać odrobinę więcej wody i smaruję nim ostudzone już pączki.
Krok 11 - Pączki z marmoladą z dzikiej róży foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 14.01.2016 16:29
wow z takim nadzieniem Pycha !
iziona 12.01.2016 14:10
Obowiązkowo w karnawale
Renataj 11.01.2016 20:38
Domowe pączki zawsze najlepsze:)
Barbara13 11.01.2016 19:56
ojjj a ja od kilku dnia myślę o takich... pyszności
pestka 11.01.2016 18:27
wyglądają przepysznie
Janina 11.01.2016 18:14
Najlepsze domowe pączusie, zawsze robię w karnawale;))
Bernadeta1 11.01.2016 17:33
Ale smakowicie wyglądają,
halina17 11.01.2016 17:10
Mmmm pyszne smak dzieciństwa , babcia takie robiła a było to już 50 lat temu.
noninka77 11.01.2016 16:52
Pyszności :)
Ola1984 11.01.2016 15:03
Przepysznie wyglądają :)
mirosława4 11.01.2016 15:00
domowe najlepsze
Małgorzata92 11.01.2016 14:30
Dawno nie jadłam... Ale się rozmarzyłam :)
MAR3STA 11.01.2016 13:43
pyszne pączusie
marcia7 11.01.2016 13:33
z różą są zawsze najlepsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak