Pączki z marmoladą z dzikiej róży

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    5 szklanek
  • cukier

    1/2 szklanki
  • drożdże świeże

    5 dag
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • mleko

    1,5 szklanki
  • margaryna

    12 dag
  • aromat cytrynowy

    kilka kropli
  • sól

    szczypta
  • spirytus

    1 łyżka

Lukier

  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • gorąca woda

    1 łyżka

Dodatkowo

  • marmolada

    z dzikiej róży
  • olej

    1 litr
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pączki z marmoladą z dzikiej róży foto
Rozczyn: przelewam do miseczki 1 szklankę lekko ciepłego mleka, rozkruszam drożdże, dodaję 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki - lekko mieszam, pozostawiam do wyrośnięcia.
Krok 2 - Pączki z marmoladą z dzikiej róży foto
Do dużej miski wsypuję mąkę, cukier, sól, dodaję roztrzepane jajo i żółtka oraz kilka kropli aromatu - mieszam składniki.
Krok 3 - Pączki z marmoladą z dzikiej róży foto
Następnie dodaję wyrośnięty rozczyn i lekko mieszam.
Krok 4 - Pączki z marmoladą z dzikiej róży foto
Na koniec dolewam rozpuszczoną, lekko ciepłą margarynę (nie gorącą), pozostałe letnie mleko oraz spirytus i zagniatam ciasto.
Krok 5 - Pączki z marmoladą z dzikiej róży foto
Ciasto wyrabiam do momentu, aż nie będzie przywierało do ręki, w razie potrzeby, gdyby było zbyt gęste - można dolać więcej letniego mleka (czasem zależy to nawet od wielkości jaj). Idealne zagniecione ciasto nie klei się, a miska wygląda, jakby była czysta. Ciasto nakrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na godzinę.
Krok 6 - Pączki z marmoladą z dzikiej róży foto
Po wyrośnięciu odrywam łyżką po kawałku ciasta (za każdym razem obtaczam łyżkę w mące, aby nic nie przywierało).
Krok 7 - Pączki z marmoladą z dzikiej róży foto
Na rozpłaszczone ciasto nakładam marmoladę, zlepiam brzegi i formuję pączki.
Krok 8 - Pączki z marmoladą z dzikiej róży foto
Pączki przykrywam cienką ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na 30 min.
Krok 9 - Pączki z marmoladą z dzikiej róży foto
Po tym czasie pączki są już gotowe do smażenia.
Krok 10 - Pączki z marmoladą z dzikiej róży foto
Rozgrzewam olej w garnku lub głębokiej patelni i smażę pączki ok. 2 minut z każdej strony na niedużym płomieniu (w przeciwnym razie mogą się spalić, a w środku być surowe). Aby pączki ładnie się smażyły - dorzucam po kawałku obranego ziemniaka.
Krok 11 - Pączki z marmoladą z dzikiej róży foto
Wyjmuję pączki na papierowe ręczniki, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Wszystkie składniki lukru mieszam ze sobą, jeśli jest zbyt gęsty - można dodać odrobinę więcej wody i smaruję nim ostudzone już pączki.
ania2610
Wspaniałe, puszyste - nic nie zastąpi smaku domowego pączka, smażonego na świeżym oleju (a nie wielokrotnego użytku). Jest przy nich trochę pracy, ale smak wynagrodzi poświęcony czas. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 14.01.2016 16:29
wow z takim nadzieniem Pycha !
iziona 12.01.2016 14:10
Obowiązkowo w karnawale
Renataj 11.01.2016 20:38
Domowe pączki zawsze najlepsze:)
Barbara13 11.01.2016 19:56
ojjj a ja od kilku dnia myślę o takich... pyszności
pestka 11.01.2016 18:27
wyglądają przepysznie
Janina 11.01.2016 18:14
Najlepsze domowe pączusie, zawsze robię w karnawale;))
Bernadeta1 11.01.2016 17:33
Ale smakowicie wyglądają,
halina17 11.01.2016 17:10
Mmmm pyszne smak dzieciństwa , babcia takie robiła a było to już 50 lat temu.
noninka77 11.01.2016 16:52
Pyszności :)
Ola1984 11.01.2016 15:03
Przepysznie wyglądają :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat