Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z marmoladą różaną Ilony

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 5 szklanek*
cukier 1 szklanka*
cukier wanilinowy 16 g
żółtko jajek 5 sztuk
jajko 1 sztuka
drożdże 6 dag
sól 1 szczypta
mleko 1,5 szklanki
rum 2 łyżki
masło 15 dag
marmolada 1 szklanka
cukier puder
smalec 1-1,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z marmoladą różaną Ilony

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy do ogrzanej miski wraz z solą. Drożdże rozkruszamy naczynia, dodajemy 3 łyżki cukru i 3/4 szklanki mleka. Po wymieszaniu odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby wyrosły. Całe jajko i żółtka miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Masło lub margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy do temp. pokojowej. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, puch z jajek i dolewamy mleko wyrabiając sprężyste ciasto. W miarę potrzeby dodajemy więcej mąki. Gdy ciasto będzie odchodziło od dłoni dodajemy do niego najpierw rum, a po wyrobieniu masło. Gdy ciasto będzie jednolite odstawiamy je w ciepłe miejsce, w misce pod przykryciem. Powinno rosnąć około 60 minut.

* szklanka= 200 ml
Krok 1 - Pączki z marmoladą różaną Ilony foto
2
Po upływie tego czasu odrywamy od ciasta niewielkie kulki, które rozpłaszczamy, układamy na nich po pół łyżeczki marmolady i zlepiamy w kształt kulek. Układamy je na stolicy i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu, żeby wyrosły.
Krok 2 - Pączki z marmoladą różaną Ilony foto
3
Smalec rozpuszczamy w rondlu lub garnku. Na rozgrzany smalec wkładamy pączki zlepieniem w dół i przykrywamy pokrywką na około 1,5 minuty. Następnie przekręcamy patyczkiem lub widelcem pączki na drugą stronę i smażymy kolejne 1,5 minuty. Przy użyciu patyczka lub długiej wykałaczki sprawdzamy w garnku, czy pączki się usmażyły, nakłuwając je i sprawdzając, czy patyczek nie jest zabrudzony ciastem. Jeśli nie jest, wówczas wyjmujemy pączki na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć je z nadmiary tłuszczu. Usmażone pączki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) *
Krok 3 - Pączki z marmoladą różaną Ilony foto
4
Smacznego :)
Krok 4 - Pączki z marmoladą różaną Ilony foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmakowitaA 23.02.2014 08:19
Dodaje do ulubionych ,pysznie wyglądają:))
migotka28 19.02.2014 23:11
poprostu cudowne, dopadłabym się do tej kupeczki
IKrakowianka 31.10.2013 20:15
uwielbiam takie pączki
Wafelek2601 18.07.2013 12:24
Są przepyszne.
malaczarna23 22.01.2013 20:35
wspaniałe :) wyglądają jak sklepowe :) mi ta biała otoczka tak ładnie nie wychodzi
Katarzyna/kate1980 21.01.2013 22:05
jak zawsze świetny przepis
Wiesława1 21.01.2013 19:32
pyszniutkie
Wiesława1 21.01.2013 19:32
pyszniutkie
artur7 21.01.2013 18:37
fajne pączki
babajaga1969 21.01.2013 16:39
piękne i smaczne - od razu widać, że karnawał trwa - smaczne to :)
Miki 21.01.2013 15:18
super
Laila2786 21.01.2013 15:16
wyglądają lepiej niż ze sklepu, super
eMMe 21.01.2013 15:10
super, wyglądają jak ze sklepu :)
magdziorka6 21.01.2013 15:09
GÓRA SMAKOWITOŚCI

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak