Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z marmoladą
Do miski wsypać trochę mąki, skruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru oraz ok. pół szklanki mleka. Wszystko razem wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn będzie gotowy należy utrzeć żółtka z pozostałym cukrem, oraz cukrem waniliowym, dodać mąkę z solą i rozczyn, stopniowo dodawać mleko i wszystko razem wyrabiać. Następnie do ciasta dodać rozpuszczone masło i spirytus i dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję. Wyrobione ciasto odstawić do ciepłego miejsca aż podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie, najlepiej łyżką nabierać po kawałku ciasta, na środek nałożyć twardą marmoladę, dokładnie zwinąć formując pączek, by nadzienie nie wylało się podczas smażenia i ułożyć na blacie posypanym mąką. Przygotowane pączki pozostawić jeszcze przez kilkanaście minut do wyrośnięcia na blacie. Gdy pączki wyrosną smażyć je na rozgrzanym oleju w wysokim rondelku z obu stron.
Gotowe posypać cukrem pudrem.