Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z marmoladą

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka krupczatka 500 g
mąka tortowa 500 g
masło 100 g
drożdże świeże 100 g
cukier 100 g
cukier waniliowy 2 łyżki
mleko 3,2% 500 ml
sól 1/3 łyżeczki
spirytus 50 ml
żółtko jajek 5 szt.

Dodatkowo

marmolada
olej do smażenia
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z marmoladą

Masło rozpuścić w rondelku i pozostawić do wystygnięcia. Mąkę przesiać przez sito.
Do miski wsypać trochę mąki, skruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru oraz ok. pół szklanki mleka. Wszystko razem wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn będzie gotowy należy utrzeć żółtka z pozostałym cukrem, oraz cukrem waniliowym, dodać mąkę z solą i rozczyn, stopniowo dodawać mleko i wszystko razem wyrabiać. Następnie do ciasta dodać rozpuszczone masło i spirytus i dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję. Wyrobione ciasto odstawić do ciepłego miejsca aż podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie, najlepiej łyżką nabierać po kawałku ciasta, na środek nałożyć twardą marmoladę, dokładnie zwinąć formując pączek, by nadzienie nie wylało się podczas smażenia i ułożyć na blacie posypanym mąką. Przygotowane pączki pozostawić jeszcze przez kilkanaście minut do wyrośnięcia na blacie. Gdy pączki wyrosną smażyć je na rozgrzanym oleju w wysokim rondelku z obu stron.
Gotowe posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 04.06.2016 13:58
bardzo lubię
JulkaTomeczek 29.02.2016 22:15
Fajne pączusie
ice cubes 29.02.2016 21:35
Z chęcią by się zjadło :)
Łukasz15 29.02.2016 20:53
Pyszności.
Ania321 29.02.2016 18:36
Bardzo lubię takie domowe, jeszcze ciepłe pączki :)
agaK. 29.02.2016 18:00
Zawsze pyszne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak