Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z marmoladą

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 500 gram
cukier 150 gram
drożdże 40 gram
masło 80 gram
mleko 200 mililtrów
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
sól 1 szczypta
smalec 4 kostki
marmolada 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z marmoladą

W 100 ml ciepłego mleka rozrabiamy drożdże, połowę cukru i 2 łyżki mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować (zaczyn urośnie).

Pozostałą mąkę,cukier oraz jajka i sól przekładamy do misy.
W pozostałym mleku (tez ciepłym) rozpuszczamy masło i dodajemy do reszty składników.
Kiedy zaczyn drożdżowy urośnie dodajemy do misy i wyrabiamy ciasto (ja zwykle używam robota)

Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto dzielimy na kawałki, z każdego robimy w dłoni niewielki placek, na którym układamy po łyżeczce marmolady (lub jak ktoś woli konfitury różanej) zawijamy w kulkę.

Pączki odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia, a następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 09.02.2016 21:18
pięknie usmażone
Adamorek 09.02.2016 17:05
takie są najlepsze
monika141 09.02.2016 15:59
pasczusie mniam!
mirosława4 09.02.2016 15:52
domowe najlepsze
Jadwiga/Jaga85 09.02.2016 15:41
Tradycyjne , pyszne pączki!
ice cubes 09.02.2016 13:51
Przydatny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak