Pączki z lukrem i skórką pomarańczową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka tortowa

    1/2 kg
  • drożdże

    4 dag
  • cukier kryształ

    5 dag
  • masło

    7 dag
  • żółtka

    7 szt
  • mleko

    1 szkl
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • spirytus

    2 łyżki

Lukier

  • cukier puder

    15 dag
  • gorąca woda

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    2-3 łyżki

Pozostałe składniki

  • marmolada

    20 dag
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pączki z lukrem i skórką pomarańczową  foto
Drożdże wymieszać z cukrem.
Krok 2 - Pączki z lukrem i skórką pomarańczową  foto
Połączyć z ciepłym mlekiem, dodać 1/2 szkl mąki, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia.
Krok 3 - Pączki z lukrem i skórką pomarańczową  foto
Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodać żółtka, sól, cukier waniliowy, pozostałą mąkę.
Krok 4 - Pączki z lukrem i skórką pomarańczową  foto
Wyrabiać do ukazania się pęcherzyków.
Krok 5 - Pączki z lukrem i skórką pomarańczową  foto
Pod koniec wlać spirytus i przestudzone, rozpuszczone masło.
Krok 6 - Pączki z lukrem i skórką pomarańczową  foto
Przykryć i odłożyć do wyrośnięcia.
Krok 7 - Pączki z lukrem i skórką pomarańczową  foto
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąka stolnicę, rozwałkować na grubość 1 cm. i szklanką wyciąć krążki.
Krok 8 - Pączki z lukrem i skórką pomarańczową  foto
Na połowę krążków ułożyć marmoladę.
Krok 9 - Pączki z lukrem i skórką pomarańczową  foto
Przykryć drugim krążkiem i mocno docisnąć brzegi.
Krok 10 - Pączki z lukrem i skórką pomarańczową  foto
Ułożyć na posypanej mąką desce, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 11 - Pączki z lukrem i skórką pomarańczową  foto
Wyrośnięte pączki smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
Krok 12 - Pączki z lukrem i skórką pomarańczową  foto
Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.
Krok 13 - Pączki z lukrem i skórką pomarańczową  foto
Cukier puder utrzeć z gorącą wodą i sokiem z cytryny.
Krok 14 - Pączki z lukrem i skórką pomarańczową  foto
Osączone z tłuszczu pączki polukrować.
Krok 15 - Pączki z lukrem i skórką pomarańczową  foto
Posypać posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczową.
IKrakowianka
Pączki z marmoladą zamiast lukrem i skórką pomarańczową można posypać cukrem pudrem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Patrycja33 13.08.2016 20:13
pieknie wygladaja, jak ze sklepu:-)a z lukrem moje ulubione:-)
Pani Domu 10.12.2015 08:33
wspaniałe, aż ślinka leci
MAR3STA 17.11.2015 10:05
ale narobiłaś mi ochoty na takiego pączka
Izabela28 06.08.2015 11:13
bardzo apetycznie te pączki wyglądają:)
Alex_M 13.02.2015 17:37
wspaniałe pączusie
pestka 08.12.2014 09:23
pyszne pączki
Motorek 14.10.2014 09:37
aż ślinka cieknie
Motorek 09.09.2014 06:36
bardzo dobre
Wafelek2601 31.08.2014 15:53
bardzo smaczne
Grażyna13 03.08.2014 21:30
Co za pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat