Pączki "z lodówki"

Pączki "z lodówki"

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    50 dag
  • mleko

    1 szklanka
  • masło

    1/4 kostki
  • drożdże

    7 dag
  • cukier wanilowy

    1/2 op
  • cukier puder

    2 łyżki
  • olej

    2 łyżki
  • jaja

    2 szt
  • sól

    1 szczypta
  • spirytus

    1 łyżka
  • marmolada do nadziewania

  • tłuszcz do smażenia

  • cukier puder

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pączki "z lodówki"

Drożdże rozcieramy z cukrem pudrem i odstawiamy na ok 15 min. Resztę składników miksujemy w wysokim garnku, dodajemy drożdże i mieszamy. Odstawiamy ciasto na 1 godzinę do lodówki. Wyciągamy podrośnięte ciasto, wałkujemy na grubość ok 1,5 cm i szklanką wykrawamy kółka. Na środek jednego kółka dajemy porcję marmolady, przykrywamy drugim kółkiem, dokładnie zlepiamy brzegi łączenia i jeszcze raz wykrawamy szklanką. Odkładamy pączki do wyrośnięcia. Smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Z podanych proporcji wychodzi ok 30 pączków.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Ilona_eS 11.12.2013 22:14
ja robie podobnie. ale bym zjadla jednego, wygladaja pysznie.:)
Olga_SK 10.12.2013 11:10
Dla mnie to nowość :) Ale na pewno do wypróbowania!
Barbara13 10.12.2013 10:07
Takich jeszcze nie robiłam,ciekawy przepis :)
iziona 10.12.2013 07:50
Moje ulubione wyrastają w zimnej wodzie więc mogą być i z lodówki, pięknie i apetycznie wygladają :)
ao_12 10.12.2013 07:03
śliczne pączusie :)na pewno wypróbuję
norweska20 09.12.2013 23:56
uwielbiam pączki
migotka28 09.12.2013 23:29
piękne pączusie
sara1 09.12.2013 23:09
świetny przepis,chętnie z niego skorzystam
Ania84 09.12.2013 23:07
pączki wychodzą mięciutkie i nie chłoną tak dużo tłuszczu jak tradycyjne
Milka100 09.12.2013 22:55
ale fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat