Pączki z konfiturą z różaną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    2 szkl
  • jajka

    4 szt
  • drożdże

    5 dag
  • cukier waniliowy

    1 op
  • cukier

    2 łyżki
  • sól

    szczypta
  • spirytus

    2 łyżki
  • margaryna

    5 dag
  • mąka

    1 kg
  • konfitura z płatków róży

  • cukier puder

    do posypania
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże. Dodaję cukier, cukier waniliowy, jajka oraz sól. Stopniowo wsypuję mąkę. Mieszam ciasto. Na końcu wlewam rozpuszczoną i przestudzoną margarynę oraz spirytus. Dokładnie wyrabiam ciasto łyżką. Oprószam mąką i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę. Ciasto kroję na porcje. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję konfitury różanej. Boki sklejam i formuję okrągłe pączki. Pączki smażę na rozgrzanym oleju. Usmażone pączki oprószam cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jadwiga/Jaga85 20.03.2015 19:34
Bardzo lubię!
Justi2401 20.03.2015 17:38
Moje ulubione :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat