Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z kawowym lukrem i skórką pomarańczową

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka tortowa 500 g
żółtko jajek 6 szt
drożdże świeże 50 g
mleko 3,2% 250 ml
masło 100 g
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
wódka 25 g

do smażenia

olej 2 l
marmolada
skórka pomarańczowa kandyzowana

lukier

sok z cytryny 1 szt cytryny
cukier puder 3/4-1 szklanka
kawa 1 łyżeczka - mielona

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z kawowym lukrem i skórką pomarańczową

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy rozczyn - do ciepłego mleka wsypujemy łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki, całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Masło roztopić i ostudzić. Mąkę wymieszać z łyżeczką soli. Do miski wbijamy 6 żółtek ubijamy je na gładką masę, dodajemy wyrośnięte drożdże, wódkę jak i mąkę z solą - wyrobimy aż składniki się połączą.
Krok 1 - Pączki z kawowym lukrem i skórką pomarańczową foto
2
Następnie wlewamy masło i wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta (ciasto nie może być tęgie może się lekko lepić do rąk).
Krok 2 - Pączki z kawowym lukrem i skórką pomarańczową foto
3
Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 h.
Krok 3 - Pączki z kawowym lukrem i skórką pomarańczową foto
4
Po tym czasie jeszcze raz wyrabiamy ciasto, formujemy wałek i dzielimy na równe części (około 8-10 większych pączków).
Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na ręce, nałożyć marmoladę
Krok 4 - Pączki z kawowym lukrem i skórką pomarańczową foto
5
Zlepiamy brzegi formując pączka. Odkładamy pączki na stolnicę podsypując mąką - lekko spłaszczamy. Pączki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrosną przez około 1,5h
Krok 5 - Pączki z kawowym lukrem i skórką pomarańczową foto
6
Pączki smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju do zarumienienia po kilka chwil z dwóch stron. Pączki wyciągamy na papierowy ręcznik.
Krok 6 - Pączki z kawowym lukrem i skórką pomarańczową foto
7
Przygotowujemy lukier: z cytryny wyciskamy sok, przecedzamy a następnie stale miksując wsypujemy cukier puder - lukier ma mieć gładką konsystencję. Następnie dodajemy mieloną kawę i miksujemy.
Lukrem smarujemy pączki, oprószamy skórką pomarańczową.
Krok 7 - Pączki z kawowym lukrem i skórką pomarańczową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdalenaIC 11.10.2016 21:42
Wspaniałe pączki. Chętnie bym takie zjadła.
ben-ka 09.10.2016 20:02
Kawowy lukier.....moje smaki :)
Patrycja33 07.10.2016 10:16
ciekawy pomysl na lukier :-)
Krystyna32 07.10.2016 09:57
bardzo apetyczne
Babeczka35 07.10.2016 07:42
Super pączki:)
Iwusia 06.10.2016 22:08
DOMOWE SĄ WSPANIAŁE
norweska20 06.10.2016 21:59
chętnie bym zjadła
bietka 06.10.2016 21:26
po prostu pychota :)
Janina 06.10.2016 20:50
Pyszności;))
bertpvd 06.10.2016 19:23
genialnie wygląda ! jak z profesjonalnej piekarni
IKrakowianka 06.10.2016 19:17
wspaniałe pączki!
Mniam 06.10.2016 19:09
Zjadłabym z przyjemnością takiego pączka :)
Marta1986 06.10.2016 18:17
mniam pysznosci
cukiereczek 06.10.2016 17:51
Boskie pączusie
Czyki 06.10.2016 17:16
Oj wyszły Ci te pączki na złoty medal:) Cudowny wypiek gratuluję:):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak