Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z dziurką, czyli donaty

4.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g
mleko 3,2% 200 ml
masło 100 g
maślanka 100 ml
cukier 50 g
drożdże świeże 25 g
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
ekstrakt waniliowy 20 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z dziurką, czyli donaty

Mleko podgrzewamy z cukrem i maślanką do temperatury ok. 60 stopni. Drożdże rozkruszamy do miseczki i zalewamy je 1/3 płynu. Dokładnie mieszamy i odstawiamy, żeby drożdże zaczęły pracować.
Do pozostałego płynu dodajemy masło, ekstrakt waniliowy i całość rozpuszczamy.
Do miski przesiewamy mąkę, sodę i dodajemy sól. Dodajemy ciepłe mleko z masłem, maślanką i cukrem. Mieszamy dokładnie dolewając drożdżowy zaczyn. Powinniśmy otrzymać ciągnące się ciasto.
Mąką oprószamy blat i delikatnie wyrabiamy na nim ciasto aż zacznie odchodzić od ręki. Przekładamy do czystej miski posypanej mąką i odstawiamy na 60-90 minut pod przykryciem aż do wyrośnięcia ciasta.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość 1,5 cm i wycinamy z niego okrągłe formy z dziurką za pomocą szklanki i kieliszka. Pozostawiamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
Donaty smażymy w głębokim oleju przez około 45 sekund z każdej strony, w temperaturze 140-160 stopni zaczynając od strony wierzchniej. Usmażone odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy z lukrem, czekoladą czy cukrem pudrem.
Smacznego :)! / Bon Appetit :)!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 02.03.2016 00:32
chętnie bym zjadła
gusia1000 02.03.2016 00:28
Zawsze dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak