Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z dżemem różanym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl.
drożdże 10 dag
jaja 4 szt.
masło 1/4 kostki
mleko 1 szkl.
sól szczypta
sok z cytryny 1/2 szt.
cukier 1/2 szkl.
lukier cytrynowy 1 op.
skórka pomarańczowa 1 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z dżemem różanym

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i rozprowadzić letnim mlekiem. Dodać tyle mąki, żeby powstało ciasto o konsystencji śmietany. Rozczyn zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dodać 2 jajka i 2 żółtka ubite z resztą cukru, resztę mąki, szczyptę soli, sok z cytryny i resztę mleka. Mieszać wszystko i dobrze wyrobić. Gdy składniki się połączą, dodać letnie stopione masło. Wyrabiać ciasto do czasu, aż zacznie odstawać od ścianek naczynia. Przykryć je i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Już po wyrośnięciu robić kulki z ciasta. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Po upieczeniu szprycować dżemem różanym i lukrować lukrem cytrynowym, udekorować skórką pomarańczową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

hastalavista 03.02.2012 22:24
aż ślinka cieknie :)
Agnieszka_B 04.03.2011 07:54
Pyszności:)
bejciu24 03.03.2011 19:15
apetyczne
ewasylwia 03.03.2011 17:58
pyszne poprostu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak