Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z dyniowym purée

4.0
(22)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 650 gram
jajko 2 sztuki
śmietana kremówka 1/2 szklanki
biały rum 1 kieliszek
miękkie masło 100 gram
sól szczypta
Do smażenia
smalec 1/2 kilgrama
olej rzepakowy 1/2 litra
drożdże świeże 20 gram
cukier 100 (aromatyzowany wanilią)
puree 1 z dyni

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z dyniowym purée

Drożdże rozcieram w miseczce z łyżeczką cukru, dodaję 1 łyżkę mąki i 3 łyżki ciepłej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewam do miski miksera, dodaję wyrośnięte drożdże, jajka, szczyptę soli, ciepłą śmietanę, miękkie masło, rum, cukier oraz purée z dyni.
Bardzo starannie wyrabiam mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego gładkie i elastyczne ciasto. Przekładam do miski obsypanej mąką, nakrywam folią spożywczą i odstawiam na całą noc do lodówki.

Następnego dnia wyjmuję miskę z ciastem z lodówki i pozostawiam w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny.

Ciasto wykładam na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowuję na grubość 1,5 cm. Szklanką wycinam krążki, a w każdym z nich dziurkę małym kieliszkiem do likierów.

Gotowe pączki układam w odstępach na oprószonej mąką stolnicy. Nakrywam lnianą ściereczką do podrośnięcia.
Smażę je partiami w głębokim, rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Usmażone układam na ręczniku papierowym. Gdy ostygną posypuję cukrem pudrem.

*rum można zastąpić spirytusem
*kieliszek o poj. 35 ml
*jeśli purée z dyni nie jest dostatecznie gęste, to konieczne będzie dosypać nieco więcej mąki
*śmietana kremówka /lekko podgrzana/

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AniaHania 03.07.2016 20:43
mam ochotę na takie pączki :-)
Klausia 19.03.2015 21:01
apetyczne :)
ben-ka 26.10.2014 09:50
Chętnie bym teraz się poczęstowała:)
Wafelek2601 11.09.2014 07:11
bardzo pyszne
jordi 02.09.2014 14:07
ciekawe połączenie
Margo1 01.08.2014 09:19
chyba takich nie jadłam
Grażyna13 01.08.2014 08:38
Fajny przepis :)
misiek4286 30.07.2014 06:55
nie próbowaliśmy jeszcze takich, ale wygląda smacznie
Klausia 22.06.2014 21:00
dobre takie :)
aginaa 14.06.2014 18:25
musza byc pyszne
aginaa 05.06.2014 20:57
musza byc pyszne
misia53 03.06.2014 22:06
Przepięknie usmażone i cieszę się ,że ktoś jeszcze idzie moim tropem . Zawsze twierdzę ,że na smalcu smaży się najlepiej.
Ada-Gaba 25.05.2014 19:35
ciekawy przepis
anemon 14.05.2014 21:16
Bardzo się cieszę, że pączki podobają się Wam.
Grażyna13 11.05.2014 16:42
Co za pyszności :)
erym 11.05.2014 13:10
niesamowity pomysl, super
Wacław 06.05.2014 09:43
nie jadłem takich ,ciekawy prepis
kate.500 29.04.2014 23:09
pyszny pomysł
Ada-Gaba 24.04.2014 17:53
bardzo ciekawy przepis
Mniam 27.02.2014 00:01
Pączków z dynią nie jadłam, ale pomysł jest rewelacyjny!
IZABELA29 17.02.2014 09:33
pyszności....
ben-ka 16.02.2014 18:51
Przepyszne!!! z dynią nie jadłam ale chętnie się poczęstuję,nawet tym nadgryzionym:)
kuklik 06.02.2014 14:30
uwielbiam drożdżowe z dynią ale pączków jeszcze nie jadłam
alaaa 01.02.2014 11:55
wyglądają super, takich nie jadłam
mysza75 30.01.2014 13:49
Ale pysznosci robisz i kusisz :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak