Pączki z dyniowym purée

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    650 gram
  • jajko

    2 sztuki
  • śmietana kremówka

    1/2 szklanki
  • biały rum

    1 kieliszek
  • miękkie masło

    100 gram
  • sól

    szczypta
  • Do smażenia

  • smalec

    1/2 kilgrama
  • olej rzepakowy

    1/2 litra
  • drożdże świeże

    20 gram
  • cukier

    100 (aromatyzowany wanilią)
  • puree

    1 z dyni
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozcieram w miseczce z łyżeczką cukru, dodaję 1 łyżkę mąki i 3 łyżki ciepłej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewam do miski miksera, dodaję wyrośnięte drożdże, jajka, szczyptę soli, ciepłą śmietanę, miękkie masło, rum, cukier oraz purée z dyni.
Bardzo starannie wyrabiam mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego gładkie i elastyczne ciasto. Przekładam do miski obsypanej mąką, nakrywam folią spożywczą i odstawiam na całą noc do lodówki.

Następnego dnia wyjmuję miskę z ciastem z lodówki i pozostawiam w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny.

Ciasto wykładam na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowuję na grubość 1,5 cm. Szklanką wycinam krążki, a w każdym z nich dziurkę małym kieliszkiem do likierów.

Gotowe pączki układam w odstępach na oprószonej mąką stolnicy. Nakrywam lnianą ściereczką do podrośnięcia.
Smażę je partiami w głębokim, rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Usmażone układam na ręczniku papierowym. Gdy ostygną posypuję cukrem pudrem.

*rum można zastąpić spirytusem
*kieliszek o poj. 35 ml
*jeśli purée z dyni nie jest dostatecznie gęste, to konieczne będzie dosypać nieco więcej mąki
*śmietana kremówka /lekko podgrzana/

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (56)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
AniaHania 03.07.2016 20:43
mam ochotę na takie pączki :-)
Klausia 19.03.2015 21:01
apetyczne :)
ben-ka 26.10.2014 09:50
Chętnie bym teraz się poczęstowała:)
Wafelek2601 11.09.2014 07:11
bardzo pyszne
jordi 02.09.2014 14:07
ciekawe połączenie
Margo1 01.08.2014 09:19
chyba takich nie jadłam
Grażyna13 01.08.2014 08:38
Fajny przepis :)
misiek4286 30.07.2014 06:55
nie próbowaliśmy jeszcze takich, ale wygląda smacznie
Klausia 22.06.2014 21:00
dobre takie :)
aginaa 14.06.2014 18:25
musza byc pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat