Pączki z ciasta ptysiowego

Pączki z ciasta ptysiowego

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    10 dkg
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • mąka

    30 dkg
  • jajka

    8 sztuk
  • rodzynki

    15 dkg
  • olej

    1 litr
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jest to tradycyjny sposób na parzone ciasto.Warto spróbować:)W garnku zagotowujemy 1/2 litra wody z masłem i solą.Zdejmujemy z ognia i pomalutku dosypujemy mąkę,energicznie mieszamy aby nie zrobiły się grudki.Garnek stawiamy na ogniu i podgrzewamy mieszając do momentu aż ciasto będzie lśniące i będzie odstawać od garnka.Do masy wbijamy pojedynczo jajka i miksujemy.Na koniec dodajemy rodzynki.Ciasto wstawiamy na około 20 minut do lodówki.W tym czasie rozgrzewamy tłuszcz.Na gorący łyżką kładziemy niewielkie porcje ciasta.Osączamy na ręczniku papierowym,podajemy ciepłe posypane cukrem pudrem.Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mamusia1

22.01.2014 09:26
bardzo smaczne

iza15

19.01.2012 15:53
fajne

rutynka

23.11.2011 11:27
ciekawy przepis na pączki inaczej

Chojłówna

16.11.2011 09:59
mniam

Wacław

07.11.2011 08:54
pyszne !

agogo2

02.07.2011 15:48
pomyslowo

kulek

01.07.2011 17:40
pycha

ronald88

22.05.2011 09:15
super

Justyna Jussstiii

17.05.2011 09:14
pycha

Mariusz10

14.04.2011 23:41
smaczne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat