Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z budyniem, polewą czekoladową i orzechami

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 4 szklanki+do podsypywania
jajko 4 szt
masło 100 g
cukier 4 lyzki
skórka pomarańczowa 1 lyzeczka
mleko 250 ml
spirytus 20 ml
sól szczypta

rozczyn

drożdże świeże 50 g
mleko 3 lyzki
cukier 1 lyzka
mąka pszenna 1 lyzka

nadzienie

budyń waniliowy 1 opakowanie
mleko 500 ml

polewa

czekolada mleczna 1 tabliczka
mleko 7 lyzek

Ponadto

orzechy do posypania paczkow
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z budyniem, polewą czekoladową i orzechami

Drożdże kruszymy, dodajemy ciepłe mleko, mąkę i cukier. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mleko podgrzewamy, masło rozpuszczamy. Mąkę przesiewamy, dodajemy wyrośnięty rozczyn i miksujemy ciasto dodając stopniowo pozostałe składniki. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i startą skórkę z pomarańczy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok 1h.
W tym czasie sporządzamy nadzienie. Budyń należy ugotować według przepisu na opakowaniu. Następnie przykrywamy folią i odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy ciasto będzie już wyrośnięte to wykładamy je na oprószony mąką blat i krotko wyrabiamy. Pamiętajmy, że do podsypywania pączków używamy jak najmniej mąki, ponieważ w tedy pączki będą bardziej delikatne. Następnie odrywamy kawałki ciasta, rozpłaszczamy w dłoniach i na środek nakładamy łyżeczkę budyniu. Zlepiamy bardzo dokładnie, aby pączek się nie otworzył podczas smażenia. Odstawiamy na oproszony mąką blat lub stolnice i przykrywamy ściereczką do podwojenia objętości.
Olej rozgrzewamy, powinien osiągnąć 170 stopni, temperaturę możemy zmierzyć za pomocą termometra cukierniczego. Pączki wrzucamy na olej, przykrywamy pokrywką, gdy będą złociste przewracamy je na drugą stronę i smażymy je bez przykrycia. Usmażone pączki odstawiamy na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Czekoladę łączymy z mlekiem i podgrzewamy na małej mocy palnika cały czas mieszając. Gdy utworzy się nam polewa to polewamy ostygnięte pączki. Orzechy drobno siekamy i posypujemy wierzch pączków. Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 04.02.2017 15:35
bardzo dobre
ben-ka 03.02.2017 13:02
Jakie apetyczne !
Ola1young 03.02.2017 11:49
mnie już ślinka leci ;)
Bernadeta1 02.02.2017 18:39
Na pewno bardzo smaczne, takie domowe
MonikaW 02.02.2017 16:02
Wspaniałe pyszne
Wafelek2601 02.02.2017 15:35
Świetne pączki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak