Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z budyniem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 3 szklanki
masło 5-7 dag
cukier waniliowy 1 łyżka
spirytus 1-2 łyżka
drożdże świeże 5 dag
żółtko jajek 5 szt
cukier 1/3 szkl
sól 1/2 łyżeczki
mleko 1 szkl
jajko 1 szt

Dodatkwo

budyń waniliowy 1 opakowanie
polewa czekoladowa 1 szt
olej do smażenia
mąka tortowa 1 łyżka
cukier waniliowy 2 łyżeczki

Lukier

cukier puder 1,5 szkl
białko 1 szt
sok z cytryny 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z budyniem

Kroki postępowania

1
Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, 1/3 szkl ciepłego mleka, 2 łyżkami mąki. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
Krok 1 - Pączki z budyniem foto
2
Z mleka, żółtka i proszku budyniowego ugotować budyń, ostudzić.
Krok 2 - Pączki z budyniem foto
3
Żółtka i jajko z cukrem i cukrem waniliowym zmiksować.
Krok 3 - Pączki z budyniem foto
4
Do miski przesiać mąkę, dodać rozczyn, jajka, pozostałe ciepłe mleko, spirytus, sól. Wyrabiać dodając stopniowo przestudzone, rozpuszczone masło. Wyrabiać aż będzie odchodziło od ręki. Przykryć ściereczką, odstawić na 30-40 minut. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm, szklanką wyciąć krążki, włożyć porcję zimnego budyniu. Przykryć drugim krążkiem ciasta, dokładnie zlepić boki, ułożyć na posypanej mąką ściereczce, pozostawić w ciepłym miejscu na pół godziny. Wyrośnięte pączki smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Krok 4 - Pączki z budyniem foto
6
Cukier puder utrzeć z białkiem i sokiem z cytryny. Polukrować zimne pączki i ozdobić polewą czekoladową.
Krok 5 - Pączki z budyniem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdalenaIC 02.07.2017 00:07
Pyszne pączki :)
Urszula Świeca 01.07.2017 22:18
Pyszne )))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak