Pączki z budyniem

Pączki z budyniem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    500 g typ 500
  • mleko 3,2%

    1/2 szklanki
  • masło

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • cukier

    2 łyzki
  • drożdże

    4 dkg
  • kwaśna śmietana

    1/2 szklanki
  • masło klarowane

    2 łyzki
  • żółtka

    9 sztuk
  • spirytus

    2 łyzki
  • cukier puder

    1 do smaku
  • olej do smażenia

    1 do smaku

krem budyniowy

  • budyń śmietankowy

    1 sztuka
  • śmietana kremówka

    1/2 szklanki 36 %
  • cukier

    2 łyżeczki
  • mleko 3,2%

    1,5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pączki z budyniem foto
Do miski przekładam drożdże, dodaję łyżkę mąki i 4 łyżki mleka letniego oraz szczyptę cukru. Wszystko mieszam i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykrywam ściereczką.
Krok 2 - Pączki z budyniem foto
Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję roztopione i wystudzone masło, śmietanę, sól, spirytus, i resztę mleka letniego. Żółtka ubijam mikserem z cukrem. Dodaję do reszty składników i zarabiam ciasto mikserem. Odstawiam do wyrośnięcia i przykrywam.

Krok 3 - Pączki z budyniem foto
Wyrośnięte ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką i pociągam ciasto rękoma na grubość 1 cm.
Krok 4 - Pączki z budyniem foto
Kółka wycinam mała literatkę bo chciałam nie za duże pączki. Mi wyszło 47 sztuk.Układam an desce i odstawiam do wyrośnięcia. Przykrywam żeby nie wyschły.
Krok 5 - Pączki z budyniem foto

Olej przelewam do patelni głębokiej , wlewam olej, około 1.5 lita i rozgrzewam. Wkładam kawałek ziemniaka żeby sprawdzić czy tłuszcz ma odpowiednią temperaturę. Musi być gorący. Pączki przekładam na patelnię tak , że to co było spodem na desce teraz układam górą na patelni. Jak zarumienią się z jednej strony przewracam je patyczkiem na drugą stronę i przykrywam pokrywką. Smaże do zrumienienia się drugiej strony.


Krok 6 - Pączki z budyniem foto
Krem:
Mleko zagotowuje, odlałam 1/3 szklanki i rozpuściłam w niej budyń, dodałam cukier. Na gotujące się mleko wlewam budyń i zagotowuje. Odstawiam do ostygnięcia pod przykryciem żeby nie zrobił się kożuch, mieszam tez od czasu do czasu.

Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno. Do zimnego budyniu dodaję śmietanę ubita i łącze mikserem.

Paczki nadziewam wystudzone. Połowę pączków przecięłam nożem i wycisnęłam krem szprycą do ciast, drugą polowe nadziewałam szprycą bezpośrednio, tak jak dżemem.
Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (34)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

17.05.2016 22:30
genialne są :)

Megi

04.02.2016 11:03
przepis na dziś

dollce

11.10.2015 11:00
rewelacja :)

Kasiaaa

11.09.2015 16:54
Wyglądają bardzo apetycznie :)

msmariusz

21.06.2015 22:32
smaczne pączusie

Klausia

24.03.2015 22:14
oj zjadłabym nawet o tej porze, w sensie nocnej :D

Róża1

24.03.2015 15:10
mnie też ślinka na nie leci :-).

Kuchenka

20.03.2015 12:18
fajnie wyglądają

paula191919

18.03.2015 21:00
o jakie pyszniutkie ! :)))

IZABELA29

13.03.2015 09:30
uwielbiam takie pączucie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat