Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Pączki z budyniem

5.0
(31)
Czas
Czas: 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Pączki z budyniem to świetny zamiennik dla pączków w marmoladą, za którą nie wszyscy przepadają. Te z dodatkiem budyniu są lekkie, kremowe i wyjątkowo smakowite! Jeśli chcecie spróbować innych pączków niż te dotychczas Wam znane - pączki z budyniem będą idealne!

Składniki:

ciasto

mąka pszenna
500 g
mleko 3,2%
1/2 szklanki
masło
2 łyżki
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
cukier
2 łyżki
drożdże
4 dag
kwaśna śmietana
1/2 szklanki
masło klarowane
2 łyżki
żółtko jajek
9 sztuk
spirytus
2 łyżki
cukier puder
1 do smaku
olej do smażenia
1 do smaku

krem budyniowy

budyń śmietankowy
1 opakowanie
śmietana kremówka
1/2 szklanki
cukier
2 łyżeczki
mleko 3,2%
1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z budyniem

Pączki z budyniem to klasyczna propozycja, która zachwyca zarówno smakiem, jak i kremowym wnętrzem. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych pączków z marmoladą – delikatny budyń sprawia, że pączki są aksamitne i rozpływają się w ustach. Te pączki świetnie sprawdzą się na Tłusty Czwartek, karnawałowe przyjęcia lub jako słodki dodatek do popołudniowej kawy.

Przygotowanie pączków z budyniem nie jest trudne – wystarczy wyrobić miękkie, drożdżowe ciasto, które po usmażeniu staje się lekkie i puszyste. Kluczowym elementem jest nadzienie: aromatyczny budyń, który połączony z ubitą śmietanką kremówką sprawia, że nadzienie jest puszyste i wyjątkowe. Pączki z budyniem po usmażeniu możecie nadziać budyniem za pomocą szprycy lub przeciąć i wysmarować wnętrze. 

Kroki postępowania

1
Do miski przekładam drożdże, dodaję łyżkę mąki i 4 łyżki mleka letniego oraz szczyptę cukru. Wszystko mieszam i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykrywam ściereczką.
Krok 1 - Pączki z budyniem foto
2
Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję roztopione i wystudzone masło, śmietanę, sól, spirytus, i resztę mleka letniego. Żółtka ubijam mikserem z cukrem. Dodaję do reszty składników i zarabiam ciasto mikserem. Odstawiam do wyrośnięcia i przykrywam.

Krok 2 - Pączki z budyniem foto
3
Wyrośnięte ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką i pociągam ciasto rękoma na grubość 1 cm.
Krok 3 - Pączki z budyniem foto
4
Kółka wycinam mała literatkę bo chciałam nie za duże pączki. Mi wyszło 47 sztuk.Układam an desce i odstawiam do wyrośnięcia. Przykrywam żeby nie wyschły.
Krok 4 - Pączki z budyniem foto
5

Olej przelewam do patelni głębokiej , wlewam olej, około 1.5 lita i rozgrzewam. Wkładam kawałek ziemniaka żeby sprawdzić czy tłuszcz ma odpowiednią temperaturę. Musi być gorący. Pączki przekładam na patelnię tak, że to co było spodem na desce teraz układam górą na patelni. Jak zarumienią się z jednej strony przewracam je patyczkiem na drugą stronę i przykrywam pokrywką. Smaże do zrumienienia się drugiej strony.


Krok 5 - Pączki z budyniem foto
6
Krem:
Mleko zagotowuje, odlałam 1/3 szklanki i rozpuściłam w niej budyń, dodałam cukier. Na gotujące się mleko wlewam budyń i zagotowuje. Odstawiam do ostygnięcia pod przykryciem żeby nie zrobił się kożuch, mieszam tez od czasu do czasu.

Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno. Do zimnego budyniu dodaję śmietanę ubita i łącze mikserem.

Paczki nadziewam wystudzone. Połowę pączków przecięłam nożem i wycisnęłam krem szprycą do ciast, drugą polowe nadziewałam szprycą bezpośrednio, tak jak dżemem.
Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
Krok 6 - Pączki z budyniem foto

Pączki z budyniem to nie tylko uczta dla podniebienia, ale także sposób na przygotowanie czegoś, co z pewnością zachwyci domowników i gości. Ich kremowe wnętrze, otoczone puszystym ciastem, stanowi idealne połączenie smaków i tekstur. Koniecznie wypróbuj tego przepisu i zachwyć się smakiem! Więcej przepisów na pączki znajdziecie w serwisie Doradca Smaku - LINK DO PRZEPISU NA PĄCZKI

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 4 tygodnie temu
Wypróbuję
Klausia 17.05.2016 22:30
genialne są :)
Megi 04.02.2016 11:03
przepis na dziś
dollce 11.10.2015 11:00
rewelacja :)
Kasiaaa 11.09.2015 16:54
Wyglądają bardzo apetycznie :)
msmariusz 21.06.2015 22:32
smaczne pączusie
Klausia 24.03.2015 22:14
oj zjadłabym nawet o tej porze, w sensie nocnej :D
Róża1 24.03.2015 15:10
mnie też ślinka na nie leci :-).
Kuchenka 20.03.2015 12:18
fajnie wyglądają
paula191919 18.03.2015 21:00
o jakie pyszniutkie ! :)))
IZABELA29 13.03.2015 09:30
uwielbiam takie pączucie
Damiano
Damiano 11.03.2015 13:11
bardzo dobre
Alex_M 24.02.2015 11:43
az mi slinka leci :)
gosia56 20.02.2015 18:01
Super pączki
misia53 19.02.2015 23:57
ale pysznie wyglądają
Lucan 19.02.2015 22:11
muszkę kiedyś spróbować zrobić je z budyniem, tylko wtedy na wierzch koniecznie czekoladowa polewa;)
Wiktoria29 19.02.2015 21:06
świetne, mam ochotę pochłonąć wszystkie
bietka 19.02.2015 19:54
pyszne pączusie :)
Ada-Gaba 19.02.2015 18:34
pyszne nadzienie
Jadwiga/Jaga85 19.02.2015 18:13
Pyszne pączki!
ada.la 19.02.2015 17:39
pączki z takim pysznym nadzieniem - aż chce się jeść
cukiereczek 19.02.2015 17:25
aż ślinka leci
IwonaDD 19.02.2015 17:14
przeapetyczne!!!!!! kusisz na maxa!!!
agnieszka214 19.02.2015 17:12
super smacznie wygladaja moge prosic jednego
Justi2401 19.02.2015 16:36
Jakie one piękne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak