Pączki wg mojej mamy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

ml

gniazd

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 kg
  • cukier drobny

    1/2 szklanki
  • cukier waniliowy

    32 g
  • drożdże

    10 dag
  • mleko 3,2%

    2 szklanki
  • żółtko jajek

    6 sztuk
  • jajko

    2 sztuki
  • margaryna

    100 g
  • spirytus

    30 ml
  • skórka z cytryny

    1 łyżka
  • olej do smażenia

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru,wymieszać ze szklanką ciepłego mleka,wsypać pół szklanki mąki i odstawić w ciepłe miejsce aby drożdże się "ruszyły". Jajka i żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę ,dodać wyrośnięte drożdże ,skórkę otartą z cytryny,wlać spirytus oraz resztę mleka i mąki.

Zagnieść ręką dobrze elastyczne ciasto pod koniec wlać ciepłą ale nie gorącą rozpuszczoną margarynę i ponownie wyrobić do całkowitego połączenia-do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od reki.

Pozostawić je w ciepłym miejscu na co najmniej godzinę aby ładnie wyrosło.Gdy podwoi objętość wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę ,formować w ręku niewielkie kule,rozłożyć na stolnicy,lekko spłaszczyć,przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia.

W szerokim rondlu rozgrzać olej i smażyć pączki kilka minut z obu stron na rumiano. Wyjmować osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym i zimne oprószyć grubo cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ao_12 06.03.2014 18:19
pyszne pączki :)
eMMe 06.03.2014 11:43
Świetne pączki:)
dodi 06.03.2014 09:31
pyszne domowe pączki
Milka100 06.03.2014 09:23
palce lizać
Ewelina1991 06.03.2014 08:31
pączusie mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat