Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki sposobem Mamy

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 2 szklanki
drożdże 100 gram
cukier 1 szklanka
jaja 2
żółtko jajek 4
mąka 1 kg
masło 100 gram
powidła śliwkowe
olej do smażenia
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki sposobem Mamy

Mleko podgrzej i dodaj do niego pokruszone drożdże.
Następnie dodaj łyżkę cukru i pozostaw do wyrośnięcia.

Jaja i żółtka utrzyj razem z cukrem.

Masło rozpuść i wystudź.

Do rozczynu drożdży wsyp około połowy mąki i dodaj jaja utarte z cukrem. Wymieszaj. Dodaj połowę pozostałej mąki. Składniki zamieszaj. Następnie wlej roztopione masło i wsyp resztę mąki.
Zarób ciasto i odstaw do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość formuj z niego pączki wcześniej nakładając do środka powidła śliwkowe.

Gdy uformujesz ostatniego pączka te pierwsze smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Wystudzone pączki posyp cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 09.03.2014 10:32
smakowicie wyszły te twoje pączki
gibli 08.03.2014 09:26
smaczne pączusie)
SmakowitaA 06.03.2014 16:28
Uwielbiam pączki, super przepis:)
Lidzia 04.03.2014 16:52
Szybkie pączki, najlepsze na ciepło.
Adamorek 04.03.2014 16:07
na tłusty czwartek
Cranberry 04.03.2014 16:04
dawno nie jadłam hi hi :)
Jarek123 04.03.2014 15:44
Pączki... :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak