Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki serowe z orange curd

2.0
(9)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyszne mięciutkie pączki serowo-pomarańczowe z kremem orange curd. Krem można zrobić dzień wcześniej, ale ma jedna wadę, znika szybko bo jest taki dobry.

Składniki:

Pączki:

mąka pszenna 1 szklanka
drożdże 2 dag
cukier 1 łyżka
sól 1 szczypta
mleko 3,2% 60 mililitrów
żółtko jajek 1 sztuka
jajko 1 sztuka
masło 1 łyżka
ser twarogowy 150 gramów
spirytus 1 łyżeczka
skórka pomarańczowa 1 łyżka

Orange curd:

pomarańcze 2 sztuki
żółtko jajek 2 sztuki
jajko 2 sztuki
cukier 80 gramów
masło 82% 80 gramów
skórka pomarańczowa 1 sztuka
olej rzepakowy 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki serowe z orange curd

Orange curd:

Garnek z wodą ustawiam na gazie. Nakładam na niego metalową miskę, nie ma dotykać tafli wody. Wsypuję do niej cukier, dodaję sok z pomarańczy, skórkę startą. Jajka roztrzepałam trzepaczką w osobnej misce i dodałam do soku z pomarańczy. Masa będzie się podgrzewać na parze, jak będzie ciepła dodaje połowę masła pokrojonego w kostkę i cały czas mieszam. Krem będzie gęstnieć. Po około 5 minutach dodaję resztę masła i dalej mieszam. Masa nie może się zagotować, zmniejszam ogień pod garnkiem. Jak zgęstnieje odstawiam do przestygnięcia. Krem zrobiłam dzień wcześniej i wstawiłam do lodówki.

Pączki:

Do miski wykruszam drożdże, dodaję letnie mleko, szczyptę cukru , łyżkę mąki, mieszam i odstawiam na 30 minut aż zaczyn zacznie pracować. Do zaczynu dodaję resztę przesianej mąki, sól, roztopione masło, spirytus, ser który wcześniej zblendowałam i skórkę z pomarańczy. Jajko i żółtko ubiłam z cukrem na puszystą masę. Dodałam do składników. Ciasto zarabiam mikserem aż będzie elastyczne, ładnie wyrobione. Odstawiam na dwie godziny do wyrośnięcia. Ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką i rozciągam na placek grubości 1,5 cm. Wykrawam koła za pomocą małego kieliszka i większego i układam na desce podsypanej mąką w odstępach, bo urosną. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
Do głębokiego garnka wlewam olej i podgrzewam. Nie mam termometru dlatego sprawdzam olej wkładając kawałek ciasta. Olej nie może być za gorący bo pączki będą się palić, jak będzie za zimny będą chłonęły tłuszcz. Ja olej rozgrzewam, zmniejszam płomień po włożeniu pączków i obserwuje. Pączki wkładam spodem do góry. Jak się zarumienią obracam na drugą stronę. Pączki będą miały obwódkę jak damy im dobrze wyrosnąć. Nie skracajmy tego procesu. Po usmażeniu nadziewam cienką końcówką szprycy kremem. Posypuję pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basiliana 29.01.2019 13:17
Nie wiedziałam, że lemon curd może mieć też wersję pomarańczową. Ciekawy dodatek, na pewno bardzo aromatyczny.
Babeczka35 27.01.2019 18:59
Idealne na karnawał.
Bożena Matuszczyk 23.01.2019 14:13
Pyszne i kuszące pączki z takim nadzieniem.;)
bietka 23.01.2019 11:02
Porywam ze dwa pyszne pączusie, albo nawet trzy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak